Fernand Huts, de voorzitter van Katoen Natie, kondigt drie miljoenenprojecten aan in de Verenigde Staten. Ze starten deze maand en passen in de logistieke dienstverlening aan de petrochemische industrie. "We verwachten dat we de volgende jaren voor een totaal van 500 miljoen dollar zullen investeren in Noord-Amerika. In een eerste fase hebben we 165 miljoen dollar vastgelegd, maar we denken dat onze focus nog verder zal toespitsen op de regio. België en ook Europa liggen plat, zodat we onze klanten volgen naar de continenten waar ze nog willen en durven investeren."

Huts bezocht Texas voor de opening van de Houston Polymers Terminals, een investering van 85 miljoen die werd afgerond. Vandaag is dat de belangrijkste Amerikaanse vestiging met 470.000 vierkante meter. Katoen startte in 1997 in Houston met de overname van het noodlijdende Interpak Terminals op vraag van Union Carbide (nu Dow Chemical Company), een belangrijke klant op de thuismarkt. Het investeerde sindsdien 166 miljoen dollar in Texas, Louisiana, New Jersey, Virginia en Indiana.

Katoen Natie besliste op drie jaar een vergelijkbaar bedrag te besteden in de dienstverlening aan de petrochemische nijverheid in de Verenigde Staten, waarvan Houston de spil is. "Alle grote klanten zijn hier aanwezig", wijst Huts tijdens een vlucht over Houston, de belangrijkste thuisbasis voor Amerikaanse ondernemingen na New York. "Daar ligt Dupont, ginds Total en daar Dow. 98 van de 100 grootste petrochemische groepen zijn klant bij ons. We moeten hen dus volgen en mee investeren in het wereldcentrum van hun sector." Katoen Natie werkt voor polymeer-producenten (zoals ExxonMobil, Total en Dow), eindverbruikers (Coca-Cola en Berry plastics) en handelaars-verwerkers (Bamberger en Ravago).

Met de nieuwe investeringsgolf wil Katoen Natie inspelen op de aanvoer van schaliegas, dat stilaan petroleum vervangt als een veel goedkopere basisgrondstof voor plastic. De inzet van Katoen Natie gebeurt vooral voor de export naar Latijns-Amerika, Europa en Azië. Het ontwerpt, bouwt en staat in voor de productie van een logistiek tussenstation, dat de plasticproducten behandelt en verpakt.

Het grootste project wordt gebouwd in Baytown (Houston), waar op maandag 1 oktober de ceremoniële spade in de grond ging. In een eerste fase wordt 100 miljoen dollar geïnvesteerd op een terrein van 220 hectare. Er komt infrastructuur voor spoor- en vrachtoverslag en nutsvoorzieningen.

In Baton Rouge (Louisiana) werd een terrein van 48 hectare aangekocht voor een soortgelijke infrastructuur. Er wordt in een eerste fase 35 miljoen dollar gespendeerd. Een project van 105 hectare in New Jersey voor een totaal van 30 miljoen dollar zit nog in de due diligence-fase. Huts: "In de Verenigde Staten brandt de lamp. Dus gaan we er gas geven."

Hans Brockmans

Fernand Huts, de voorzitter van Katoen Natie, kondigt drie miljoenenprojecten aan in de Verenigde Staten. Ze starten deze maand en passen in de logistieke dienstverlening aan de petrochemische industrie. "We verwachten dat we de volgende jaren voor een totaal van 500 miljoen dollar zullen investeren in Noord-Amerika. In een eerste fase hebben we 165 miljoen dollar vastgelegd, maar we denken dat onze focus nog verder zal toespitsen op de regio. België en ook Europa liggen plat, zodat we onze klanten volgen naar de continenten waar ze nog willen en durven investeren." Huts bezocht Texas voor de opening van de Houston Polymers Terminals, een investering van 85 miljoen die werd afgerond. Vandaag is dat de belangrijkste Amerikaanse vestiging met 470.000 vierkante meter. Katoen startte in 1997 in Houston met de overname van het noodlijdende Interpak Terminals op vraag van Union Carbide (nu Dow Chemical Company), een belangrijke klant op de thuismarkt. Het investeerde sindsdien 166 miljoen dollar in Texas, Louisiana, New Jersey, Virginia en Indiana. Katoen Natie besliste op drie jaar een vergelijkbaar bedrag te besteden in de dienstverlening aan de petrochemische nijverheid in de Verenigde Staten, waarvan Houston de spil is. "Alle grote klanten zijn hier aanwezig", wijst Huts tijdens een vlucht over Houston, de belangrijkste thuisbasis voor Amerikaanse ondernemingen na New York. "Daar ligt Dupont, ginds Total en daar Dow. 98 van de 100 grootste petrochemische groepen zijn klant bij ons. We moeten hen dus volgen en mee investeren in het wereldcentrum van hun sector." Katoen Natie werkt voor polymeer-producenten (zoals ExxonMobil, Total en Dow), eindverbruikers (Coca-Cola en Berry plastics) en handelaars-verwerkers (Bamberger en Ravago). Met de nieuwe investeringsgolf wil Katoen Natie inspelen op de aanvoer van schaliegas, dat stilaan petroleum vervangt als een veel goedkopere basisgrondstof voor plastic. De inzet van Katoen Natie gebeurt vooral voor de export naar Latijns-Amerika, Europa en Azië. Het ontwerpt, bouwt en staat in voor de productie van een logistiek tussenstation, dat de plasticproducten behandelt en verpakt. Het grootste project wordt gebouwd in Baytown (Houston), waar op maandag 1 oktober de ceremoniële spade in de grond ging. In een eerste fase wordt 100 miljoen dollar geïnvesteerd op een terrein van 220 hectare. Er komt infrastructuur voor spoor- en vrachtoverslag en nutsvoorzieningen. In Baton Rouge (Louisiana) werd een terrein van 48 hectare aangekocht voor een soortgelijke infrastructuur. Er wordt in een eerste fase 35 miljoen dollar gespendeerd. Een project van 105 hectare in New Jersey voor een totaal van 30 miljoen dollar zit nog in de due diligence-fase. Huts: "In de Verenigde Staten brandt de lamp. Dus gaan we er gas geven." Hans Brockmans