De logistieke groep Katoen Natie stopt haar geplande en goedgekeurde investeringen in de Antwerpse haven. Drie Katoen Natie-bedrijven zullen bovendien de Belgische staat in gebreke stellen vanwege vermeende schade door onduidelijkheid over de toepassing van de wet-Major, kondigt CEO Fernand Huts aan.

De concrete aanleiding is het conflict dat eind juni losbrak tussen de havenvakbonden en Logisport NV, een van de bedrijven uit Katoen Natie. Logisport voert onder meer orderpicking voor e-commerceopdrachten uit. Er werd volgens de bonden havenarbeid uitgevoerd door niet-havenarbeiders, waarna het tot een staking kwam bij het naburige Katoen Natie Terminals en ABES.

Een inspectie vanuit de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO) zou inbreuken hebben vastgesteld. Huts blijft ontkennen dat er illegale tewerkstelling is en zegt dat er geen onrust binnen het bedrijf is.

Ingebrekestelling

'We begrijpen niet dat de FOD deze activiteiten kwalificeert als havenarbeid,' zei Huts op een persconferentie. Volgens hem zijn er nog heel wat bedrijven die in havengebied soortgelijke (orderpicking)activiteiten doen zonder havenarbeiders, zoals Honda of bpost.

Huts spreekt over een rechtsonzekere positie: 'Dit is een zeer verwarrende toestand, voornamelijk omdat de FOD WASO ernaast schiet. Aangezien de bedrijven Katoen Natie Terminals, ABES en Logisport heel wat schade lijden door de foute adviezen van de Belgische staat, zullen de drie bedrijven een ingebrekestelling sturen aan de Belgische staat,' aldus Huts. Hij hoopt dat de instanties hun mening zullen herzien over Logisport, maar stelt klaar te zijn om zich voor de rechtbank te verdedigen.

Investeringen

Huts kondigde ook aan geplande investeringen voor 211 miljoen euro in de Antwerpse haven stop te zetten en mogelijk naar andere regio's, zoals Frankrijk, uit te wijken. De investeringen situeren zich voornamelijk op de site Singelberg, in de gemeente Beveren.

'Wij hebben op dit ogenblik projecten ten bedrage van 211 miljoen euro. Deze investeringen werden goedgekeurd en liggen klaar voor uitvoering, maar met deze rechtsonzekerheid kunnen we niet investeren,' aldus Huts. 'We hebben veel Franse klanten en veel grond in Frankrijk. We worden ook geholpen door de Franse regering.' (Belga/KVDA)

De logistieke groep Katoen Natie stopt haar geplande en goedgekeurde investeringen in de Antwerpse haven. Drie Katoen Natie-bedrijven zullen bovendien de Belgische staat in gebreke stellen vanwege vermeende schade door onduidelijkheid over de toepassing van de wet-Major, kondigt CEO Fernand Huts aan. De concrete aanleiding is het conflict dat eind juni losbrak tussen de havenvakbonden en Logisport NV, een van de bedrijven uit Katoen Natie. Logisport voert onder meer orderpicking voor e-commerceopdrachten uit. Er werd volgens de bonden havenarbeid uitgevoerd door niet-havenarbeiders, waarna het tot een staking kwam bij het naburige Katoen Natie Terminals en ABES. Een inspectie vanuit de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO) zou inbreuken hebben vastgesteld. Huts blijft ontkennen dat er illegale tewerkstelling is en zegt dat er geen onrust binnen het bedrijf is.Ingebrekestelling 'We begrijpen niet dat de FOD deze activiteiten kwalificeert als havenarbeid,' zei Huts op een persconferentie. Volgens hem zijn er nog heel wat bedrijven die in havengebied soortgelijke (orderpicking)activiteiten doen zonder havenarbeiders, zoals Honda of bpost. Huts spreekt over een rechtsonzekere positie: 'Dit is een zeer verwarrende toestand, voornamelijk omdat de FOD WASO ernaast schiet. Aangezien de bedrijven Katoen Natie Terminals, ABES en Logisport heel wat schade lijden door de foute adviezen van de Belgische staat, zullen de drie bedrijven een ingebrekestelling sturen aan de Belgische staat,' aldus Huts. Hij hoopt dat de instanties hun mening zullen herzien over Logisport, maar stelt klaar te zijn om zich voor de rechtbank te verdedigen.Investeringen Huts kondigde ook aan geplande investeringen voor 211 miljoen euro in de Antwerpse haven stop te zetten en mogelijk naar andere regio's, zoals Frankrijk, uit te wijken. De investeringen situeren zich voornamelijk op de site Singelberg, in de gemeente Beveren. 'Wij hebben op dit ogenblik projecten ten bedrage van 211 miljoen euro. Deze investeringen werden goedgekeurd en liggen klaar voor uitvoering, maar met deze rechtsonzekerheid kunnen we niet investeren,' aldus Huts. 'We hebben veel Franse klanten en veel grond in Frankrijk. We worden ook geholpen door de Franse regering.' (Belga/KVDA)