"De restbank Dexia heeft dringend een kapitaalverhoging nodig." Dat zou gouverneur Luc Coene van de Nationale Bank achter gesloten deuren in de Kamer hebben gezegd. Volgens minister van Financiën Steven Vanackere is de regering daar officieel niet van op de hoogte.

Gouverneur Coene sprak in de Kamercommissie achter gesloten deuren over de situatie bij Dexia, dat nog onder grote overheidswaarborgen staat.

"Coene is in de Kamer komen zeggen dat Dexia dringend een kapitaalverhoging nodig heeft", zei Kamerlid Jean-Marie Dedecker, lid van de opvolgingscommissie rond de financiële crisis, op een debat in de Gentse Vooruit.

Verdere details gaf hij niet, niemand van de andere panelleden bevestigde het verhaal.

Als een herfinanciering door de overheid nodig is, zal dat gebeuren, zei Open VLD-voorzitter Alexander De Croo.

Het debat in Gent, georganiseerd door professor politieke wetenschappen Carl Devos (Ugent), was georganiseerd naar aanleiding van de tweede verjaardag van de val van de regering-Leterme.

LTRO'sHet kabinet van minister van Financiën was aanvankelijk karig met commentaar omdat Dexia beursgenoteerd is. Woordvoerder Rik Otten wilde wel kwijt dat Dexia toegang heeft tot de voordelige leningen van de Europese Centrale Bank. Enkel kranten schreven dat Dexia als uitdovende instelling geen toegang heeft tot de zogeheten Long-Term Refinancing Operations (LTRO's). "Niet correct," aldus Otten. "Dexia kan hier wel op rekenen."

Het LTRO-programma werd in december vorig jaar gelanceerd door de ECB. Het geeft banken de mogelijkheid leningen op drie jaar te bekomen aan de aantrekkelijke rente van 1 procent.

Vanackere

Minister van Financiën Steven Vanackere verklaarde later op de dag tijdens het vragenuurtje in de Kamer dat hij nog geen officiële melding gekregen heeft van de toezichthouder over een kapitaalverhoging voor Dexia. Ook in de dialoog met de Europese Commissie is het onderwerp nog niet aan bod gekomen, aldus de CD&V-vicepremier. Daardoor blijft de vraag of er nood is aan een kapitaalverhoging bij Dexia Holding onbeantwoord.

Vanackere merkte nog op dat het dossier-Dexia te belangrijk is "om naar aanleiding van alweer een krantenbericht met alweer feitelijke onjuistheden" te moeten op vragen antwoorden. "Met karikaturen zullen we nergens komen", richtte Vanackere zich tot Dedecker. (Belga/TE/KVDA)

"De restbank Dexia heeft dringend een kapitaalverhoging nodig." Dat zou gouverneur Luc Coene van de Nationale Bank achter gesloten deuren in de Kamer hebben gezegd. Volgens minister van Financiën Steven Vanackere is de regering daar officieel niet van op de hoogte.Gouverneur Coene sprak in de Kamercommissie achter gesloten deuren over de situatie bij Dexia, dat nog onder grote overheidswaarborgen staat. "Coene is in de Kamer komen zeggen dat Dexia dringend een kapitaalverhoging nodig heeft", zei Kamerlid Jean-Marie Dedecker, lid van de opvolgingscommissie rond de financiële crisis, op een debat in de Gentse Vooruit. Verdere details gaf hij niet, niemand van de andere panelleden bevestigde het verhaal. Als een herfinanciering door de overheid nodig is, zal dat gebeuren, zei Open VLD-voorzitter Alexander De Croo. Het debat in Gent, georganiseerd door professor politieke wetenschappen Carl Devos (Ugent), was georganiseerd naar aanleiding van de tweede verjaardag van de val van de regering-Leterme.LTRO'sHet kabinet van minister van Financiën was aanvankelijk karig met commentaar omdat Dexia beursgenoteerd is. Woordvoerder Rik Otten wilde wel kwijt dat Dexia toegang heeft tot de voordelige leningen van de Europese Centrale Bank. Enkel kranten schreven dat Dexia als uitdovende instelling geen toegang heeft tot de zogeheten Long-Term Refinancing Operations (LTRO's). "Niet correct," aldus Otten. "Dexia kan hier wel op rekenen." Het LTRO-programma werd in december vorig jaar gelanceerd door de ECB. Het geeft banken de mogelijkheid leningen op drie jaar te bekomen aan de aantrekkelijke rente van 1 procent. VanackereMinister van Financiën Steven Vanackere verklaarde later op de dag tijdens het vragenuurtje in de Kamer dat hij nog geen officiële melding gekregen heeft van de toezichthouder over een kapitaalverhoging voor Dexia. Ook in de dialoog met de Europese Commissie is het onderwerp nog niet aan bod gekomen, aldus de CD&V-vicepremier. Daardoor blijft de vraag of er nood is aan een kapitaalverhoging bij Dexia Holding onbeantwoord. Vanackere merkte nog op dat het dossier-Dexia te belangrijk is "om naar aanleiding van alweer een krantenbericht met alweer feitelijke onjuistheden" te moeten op vragen antwoorden. "Met karikaturen zullen we nergens komen", richtte Vanackere zich tot Dedecker. (Belga/TE/KVDA)