De regering bouwde naar aanleiding van de eerste lockdown al een bescherming in voor particulieren met schulden en doet dat naar aanleiding van de tweede lockdown opnieuw: tot eind januari kan bij hen geen beslag gelegd worden op het loon en de eigen woning.

De bepaling komt er op vraag van sp.a, zegt fractieleidster Melissa Depraetere. 'Net zoals tijdens de eerste lockdown willen we deze mensen extra beschermen', klinkt het.

De bescherming maakt deel uit van een lijvig wetsontwerp met een aantal tijdelijke en definitieve maatregelen om de werking van Justitie te organiseren in coronatijden. Zo werd dinsdag bijvoorbeeld ook het wettelijk kader rond de organisatie van digitale algemene vergaderingen voor mede-eigenaren vastgelegd.

Het ontwerp omvat ook een nieuw moratorium op faillissementen voor de ondernemingen die financieel lijden onder de tweede lockdown, maar dat onderdeel moet in de komende dagen nog gestemd worden in de Kamercommissie Economie. Dat moratorium zou tot 31 januari gelden, al kan die termijn volgens het ontwerp wel nog worden verlengd. Het hele wetsontwerp moet daarna nog via de plenaire vergadering passeren.

De regering bouwde naar aanleiding van de eerste lockdown al een bescherming in voor particulieren met schulden en doet dat naar aanleiding van de tweede lockdown opnieuw: tot eind januari kan bij hen geen beslag gelegd worden op het loon en de eigen woning. De bepaling komt er op vraag van sp.a, zegt fractieleidster Melissa Depraetere. 'Net zoals tijdens de eerste lockdown willen we deze mensen extra beschermen', klinkt het. De bescherming maakt deel uit van een lijvig wetsontwerp met een aantal tijdelijke en definitieve maatregelen om de werking van Justitie te organiseren in coronatijden. Zo werd dinsdag bijvoorbeeld ook het wettelijk kader rond de organisatie van digitale algemene vergaderingen voor mede-eigenaren vastgelegd. Het ontwerp omvat ook een nieuw moratorium op faillissementen voor de ondernemingen die financieel lijden onder de tweede lockdown, maar dat onderdeel moet in de komende dagen nog gestemd worden in de Kamercommissie Economie. Dat moratorium zou tot 31 januari gelden, al kan die termijn volgens het ontwerp wel nog worden verlengd. Het hele wetsontwerp moet daarna nog via de plenaire vergadering passeren.