"Binnen twee jaar" verwacht de regering-Michel geen problemen met Dexia, melden De Tijd en De Standaard dinsdag.

Dexia, dat op termijn ontmanteld wordt, is de enige financiële instelling waarvoor de Belgische overheid nog leningen waarborgt. Zo doen sinds 2014 KBC en Ageas geen beroep meer op een staatswaarborg.

Ze doet dat samen met Frankrijk en Luxemburg. Maar de kans dat de schuldeisers van Dexia de miljarden bij de Belgische overheid komen halen, is volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) uitermate klein.

"Zoals de zaken er nu voor staan, is er binnen twee jaar geen risico dat een beroep zal moeten worden gedaan op de staatswaarborg ten gunste van Dexia", staat te lezen in het stabiliteitsprogramma, de meerjarenbegroting van België. "De financiële toestand van Dexia is normaal gezien onder controle."

Slecht nieuws voor de begroting

In de loop van 2014 verminderde het totale gewaarborgde bedrag van 45,36 miljard euro tot 37,56 miljard euro. Dat is het maximale bedrag dat België zou moeten neertellen als Dexia omver zou vallen.

Het verminderen van de waarborg heeft ook een keerzijde, meldt De Standaard. De financiële instellingen die een waarborg gebruiken, moeten daarvoor een vergoeding betalen. En die komt de begroting ten goede. In 2011 ging het om 728,9 miljoen euro, dit jaar op 'amper' 53,3 miljoen euro. (De Standaard/NS)

"Binnen twee jaar" verwacht de regering-Michel geen problemen met Dexia, melden De Tijd en De Standaard dinsdag. Dexia, dat op termijn ontmanteld wordt, is de enige financiële instelling waarvoor de Belgische overheid nog leningen waarborgt. Zo doen sinds 2014 KBC en Ageas geen beroep meer op een staatswaarborg. Ze doet dat samen met Frankrijk en Luxemburg. Maar de kans dat de schuldeisers van Dexia de miljarden bij de Belgische overheid komen halen, is volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) uitermate klein. "Zoals de zaken er nu voor staan, is er binnen twee jaar geen risico dat een beroep zal moeten worden gedaan op de staatswaarborg ten gunste van Dexia", staat te lezen in het stabiliteitsprogramma, de meerjarenbegroting van België. "De financiële toestand van Dexia is normaal gezien onder controle." In de loop van 2014 verminderde het totale gewaarborgde bedrag van 45,36 miljard euro tot 37,56 miljard euro. Dat is het maximale bedrag dat België zou moeten neertellen als Dexia omver zou vallen.Het verminderen van de waarborg heeft ook een keerzijde, meldt De Standaard. De financiële instellingen die een waarborg gebruiken, moeten daarvoor een vergoeding betalen. En die komt de begroting ten goede. In 2011 ging het om 728,9 miljoen euro, dit jaar op 'amper' 53,3 miljoen euro. (De Standaard/NS)