Jean Stéphenne (GSK Biologicals): “Onze prioriteit ligt nu in Azië”

Baron Jean Stéphenne heeft GSK Biologicals uitgebouwd tot de onbetwiste wereldmarktleider voor vaccins.

GSK Biologicals, dat zijn hoofdkwartier heeft in het Waals-Brabantse Waver, telt in de regio dik 7500 werknemers op een wereldwijd totaal van 12.000. Zijn opvolgers stomen zich inmiddels klaar. Volgend jaar geeft Stéphenne de operationele leiding definitief uit handen.

Jean Stéphenne: “Het was mijn doel om een wereldtopper te worden. Toen ik hier in 1987 directeur werd, zegden de vakbonden dat ik megalomaan was. Ik zei hen dat als je niet competitief bent op Europees of wereldniveau, je niet kunt blijven bestaan. Je moet zorgen dat je een niche creëert waarin je wereldwijd nummer een of twee kan zijn. We hebben een enorme impact gehad. Maar zullen wij hier in België blijven groeien zoals vroeger? Het antwoord is neen. Onze prioriteit ligt nu in Azië.”

Lijdt GSK Biologicals onder de politieke impasse? Jean Stéphenne: “Gelukkig moet ik nu niet onderhandelen over nieuwe investeringen. Die werden al begin 2010 door de raad van bestuur van GSK goedgekeurd. Als deze crisis er toen was geweest, weet ik niet of ik die investeringen zou gekregen hebben. Overal waar ik kom bij GSK, moet ik wel uitleggen dat ze niet ongerust moeten zijn over hun Belgische activiteiten. Zij denken dat België helemaal uit elkaar valt.”

“Het politiek immobilisme van de voorbije drie jaar is een anachronisme. Hoe kan een land zich nu in zo’n situatie werken, terwijl er de EU is en de mondialisering? België kan zich niet veroorloven om een beleid te hebben dat niet conform is met de Europese en mondiale regels.”

U zou misschien geen slechte politieke onderhandelaar zijn.
Jean Stéphenne: “Ik probeer voortdurend te beïnvloeden. Ik probeer banden te creëren tussen de Vlaamse en Waalse werkgevers. Ik zit ook in de raad van bestuur van het VBO. Maar eenvoudig is het niet. Iedereen lijkt bang te zijn om de anderen voor het hoofd te stoten. Ik heb trouwens meermaals de vraag gekregen om in politiek te gaan. Ik zei altijd neen. Het compromis, zoals het dat in politiek altijd wordt, is niet altijd de meest rationele beslissing.”

Be.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content