Jan Huyghebaert: “Fusie of alliantie brengt KBC weinig bij”

© belga

Volgens afscheidnemend bestuursvoorzitter Jan Huyghebaert heeft KBC een toekomst als onafhankelijke bankverzekeraar. “Ons model noopt niet tot een fusie of alliantie. We worden niet sterker door samen te gaan met een andere bank.”

Tijdens een persdiner heeft Jan Huyghebaert vrijdagmiddag afscheid genomen als voorzitter van de raad van bestuur van KBC Groep. Hij geeft de fakkel door aan Thomas Leysen. Die staat voor de uitdaging het businessmodel van KBC te vernieuwen.

“KBC heeft altijd zijn richting gevonden”, zegt Huyghebaert die terugblikte op 26 jaar voorzitterschap. “Ook nu neemt deze instelling een bocht. We zijn in 2008 gevat door de fragiliteit van het systeem en daarna geholpen door de overheid. Daar hebben we conclusies uit getrokken. Er zijn andere mensen, de structuren zijn veranderd en de strategie aangepast.”

Op eigen kracht

Volgens Huyghebaert moet KBC zich concentreren op het relatiebankieren met particulieren en ondernemingen, en blijven werken aan kostenbesparingen en efficiëntie. Hij bestrijdt het idee dat het vet van de soep is in de financiële sector. “Ach, dat heb ik al zo vaak gehoord. In de financiële sector ga je van crisis naar crisis, maar de banken herstellen zich steeds weer. De return zal de eerstkomende jaren matig zijn, maar dat geldt voor de hele economie. Daarna komt er toch weer een heropleving.”

KBC staat voldoende sterk om zich op eigen kracht te ontwikkelen, beklemtoont Huyghebaert. “De crisis had één positief gevolg: het gigantisme is vernietigd. Je moet als bank niet meer groot en wereldwijd actief zijn. Zeker vanuit het standpunt van KBC brengt een fusie of alliantie weinig bij. Ook ons aandeelhouderschap is voldoende sterk.”

Aflossing van de wacht

Over de verankering van KBC maakt hij zich weinig zorgen. De kernaandeelhouders van KBC controleren nu 54 procent van de aandelen. Maar dat is geen fetisj. “In het verleden controleerden we KBC al met minder dan 50 procent. Een overname tegen de wil van de kernaandeelhouders lijkt me sowieso niet mogelijk. Al is een meerderheid natuurlijk comfortabeler. Hoe lager het percentage aandelen van de kernaandeelhouders, hoe groter de claim van de markt.”

Zowel Trends als Le Soir berichtte eerder dat de positie van CEO Jan Vanhevel ter discussie staat, maar volgens Huyghebaert is het aan de nieuwe bestuursvoorzitter om de aflossing van de wacht voor te bereiden. “KBC heeft een heel jong directiecomité. We moeten het moment van de opvolging goed kiezen.”

Grootste paniek ebt weg

Over de crisis op de financiële markten is hij redelijk optimistisch. “Ik heb het gevoel dat de grootste paniek aan het wegebben is. Griekenland en Duitsland hebben hun kaarten op tafel gelegd, de monetaire autoriteiten verzamelen munitie om de problemen aan te pakken. Het blijft een moeilijke periode maar naar mijn gevoel ligt de grootste onrust achter ons.”

Huyghebaert vergeleek KBC met een zeilboot in een woelige zee. “Het is niet uit te sluiten dat we nog water maken. Maar het schip is toch voldoende sterk om een zware storm door te komen.”

Patrick Claerhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content