Jan Callewaert weer CEO van Option
Frank Deschuytere is vertrokken als CEO van Option. Option wordt opnieuw een ingenieursbedrijf, onder leiding van voorzitter-grootaandeelhouder Jan Callewaert.
Frank Deschuytere is vertrokken als CEO van Option. De Leuvenaren gooien de handdoek in de ring over hun CloudGate-strategie en gaan voor slimme verlichting en ‘connected car’-oplossingen. Voorzitter-grootaandeelhouder Jan Callewaert heeft opnieuw de dagelijkse leiding.
Option wordt opnieuw meer een ingenieursbedrijf en focust niet langer op de verkoop van zijn CloudGate gateway. Dankzij de converteerbare obligatielening van 6 miljoen euro van het Amerikaanse Danlaw uit november, eindigen de Leuvenaren 2015 met 4,1 miljoen euro cash. Dat is beter dan eind 2014, toen er amper 1,6 miljoen cash overbleef.
De inkomsten voor 2015 waren 4,7 miljoen, vergeleken met 5,2 miljoen in 2014. De opbrengsten uit de veelzijdige draadloze CloudGate router stegen met 1 miljoen, terwijl de verkoop van oudere modules met 1,7 miljoen terugliep. De uitgaven daalden lichtjes tot 13,5 miljoen. Dat was onvoldoende om het bedrijfsverlies te verkleinen. Dat bedrijfsverlies, voor financiële kosten, steeg van -11 naar -11,8 miljoen.
Option bleef hoofdzakelijk recht dankzij de overbruggingslening van 2,7 miljoen uit de eerste helft van 2015 en de converteerbare obligatielening van 6 miljoen uit november. Dat laatste geld komt van het Amerikaanse Danlaw Inc, een verkoper van ‘connected car’-oplossingen voor verzekeraars. Danlaw kan de lening, die 5% intrest opbrengt, omzetten in aandelen aan 0,228 euro per aandeel. Bovendien kreeg Danlaw in januari het recht om nog eens 4 miljoen euro kapitaal in te brengen.
CloudGate flopt
Het management geeft toe dat de CloudGate heeft gefaald. Het toestel, voorgesteld met de steun van Proximus in 2013, is een draadloze gateway die zeer uiteenlopende apparaten laat superviseren en aansturen. Hij moest het hart worden van de verticale internet der dingen-toepassingen die Option voor ogen had. In feite zaten de Leuvenaren met hun CloudGate verloren in een complexe voedselketen die ze niet controleerden. Ondertussen boekt een oude concurrent zoals Sierra Wireless 533 miljoen euro omzet met zijn machine-naar-machine-communicatiemodules.
“De geplande stijging van CloudGate-verkopen is niet gebeurd”, geeft Option nu toe. “Het huidige verkoopproces blijft complex, trager en met een grotere leercurve dan verwacht. Het CloudGate-platform is uniek en wordt geapprecieerd door onze partners, maar Option is niet in staat gebleken om met dat platform op een duurzame en voldoende snelle manier omzet te genereren.”
Jan Callewaert maakt comeback met nieuwe strategie
Frank Deschuytere, voordien baas van Xeikon, was Jan Callewaert in de herfst van 2013 opgevolgd als CEO. Hij had zijn schouders gezet onder het CloudGate-project en ook zelf geïnvesteerd in het bedrijf. Nu dat project heeft gefaald, vertrekt hij. “De raad van bestuur heeft beslist met onmiddellijke ingang een einde te stellen aan het mandaat van de CEO, Frank Deschuytere”, meldt Option nu. Stichter-uitvoerend voorzitter Jan Callewaert wordt opnieuw CEO.
De nieuwe strategie is nu om end-to-endoplossingen te verkopen. Twee daarvan zijn al bekend. Samen met Danlaw Inc. brengt Option een ‘connected car’-oplossing voor verzekeraars en fleetmanagers naar de markt. Dat systeem is vergelijkbaar met de Axa Drive Key die Axa nu voor jonge bestuurders in België introduceert. De verzekeringspremie hangt daarbij deels af van het rijgedrag van de chauffeur. De hardware van de Axa Drive Key komt van het Italiaanse Meta System. De software is in huis ontwikkeld, vertelt Axa.
Een tweede piste kwam in januari aan het licht toen Option twee kleine Nederlandse ontwikkelaars van slimme buitenverlichting overnam en samenvoegde tot InnoLumis Public Lighting. “Er is een heel sterke interesse van verschillende steden en gemeenten”, rapporteert Option daarover.
Option wil wel geselecteerde end-to-endtoepassingen van zijn CloudGate-partners blijven verkopen, laat Option weten.
Omzet in tweede jaarhelft lager dan in eerste
“Het bedrijf slaat een bladzijde om en gaat op een nieuwe manier aan zijn toekomst werken”, laat de ‘nieuwe’ CEO, Jan Callewaert, optekenen. Option wordt ingedeeld in vier afdelingen: Engineering Services, Smart Lighting Solutions, Connected Car Solutions en CloudGate Solutions. “Elke entiteit moet minimaal break-even draaien”, meldt hij. “We bekijken de mogelijkheid om de CloudGate-business zo te organiseren dat we in toekomst partnerships kunnen aangaan.”
In 2015 haalde Option 274.000 euro externe opbrengsten uit ‘devices’ (1,197 miljoen in 2014), 1,285 miljoen uit ’embedded & solutions’ (2,079 miljoen), 2,291 miljoen uit het internet van de dingen (1,261 miljoen) en 848.000 euro uit engineeringdiensten (693.000). Voor elk van die segmenten was het bedrijfsverlies, vóór niet toegewezen kosten, groter dan de omzet. Voor het internet van de dingen was het verlies zelfs bijna dubbel zo groot.
Nog opmerkelijker is dat de opbrengsten in die afdelingen lager lagen in de tweede jaarhelft dan in de eerste, met uitzondering van ‘devices’, die 12.000 euro binnenbrachten in de eerste en 262.000 euro in de laatste zes maanden. Zelfs de engineeringdiensten brachten in de tweede jaarhelft minder binnen (340.000 euro) dan in de eerste (508.000 euro), hoewel de persmededeling Option omschrijft als “in de kern een engineeringbedrijf”.
De bedrijfsrevisor van Option heeft zich nog niet uitgesproken over de continuïteit van de onderneming, schrijft Option.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier