IWT Awards bekronen Vlaamse innovaties

Vlamingen zijn vaak te bescheiden of te zwijgzaam over wat ze realiseren. Het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technolgie (IWT) doorbreekt de stilte en richt de spotlights op innovatieve bedrijven.

Met innovatie valt meer te winnen dan enkel commercieel succes. Een award bijvoorbeeld. Het IWT organiseert dit jaar voor de tweede keer de IWT Awards. “Het spreekt nogal voor zich waarom wij deze awards organiseren”, vindt Veerle Lories, de administrateur-generaal van het IWT. Samen met haar collega’s probeert zij via subsidies, advies en allerhande andere maatregelen zoveel mogelijk innovatieve bedrijven in Vlaanderen te ondersteunen.

“Met de awards willen wij wat verantwoording afleggen aan onze aandeelhouders en hun tonen dat onze subsidies renderen. En tonen we aan dat we er ook zijn voor kmo’s. Vaak wordt verkeerdelijk gedacht dat we enkel geld geven aan grote projecten of bedrijven”, aldus Lories. Het IWT schreef voor de awards ongeveer 400 bedrijven aan die als kmo subsidie hebben gekregen en hun project succesvol vervulden. Ze haalden een responsgraad van 20 procent.”

De IWT Awards zijn in drie categorieën ingedeeld: economische meerwaarde, maatschappelijke meerwaarde – antwoorden op de grote maatschappelijke vragen die voor ons liggen – en beste starterproject. “Innovatie is veel meer dan enkel hightech. Door de indeling in deze drie categorieën moet dat duidelijk worden”, verklaart Leo Van de Loock, directeur bedrijfsprojecten.

Goede projecten vinden geld
Het IWT heeft de besparingsronde van de Vlaamse overheid vorig jaar met enige moeite overleefd. Maar nu zijn de budgetten weer stabiel en enkele betalingsproblemen werden opgelost, verzekert Veerle Lories. De beleidsmiddelen voor het IWT klokken af op zo’n 270 miljoen euro. De topvrouw maakt zich sterk dat elk goed project wel geld vindt. 70 procent van alle aanvragen door bedrijven, wordt bij het IWT ook uitgevoerd, al is het niet altijd voor het aangevraagde bedrag. “Een hoog percentage”, onderlijnt Lories.

“Maar vooraleer iemand effectief een aanvraag bij ons indient, is daar een lang voorbereidingstraject aan vooraf gegaan. Samen met het IWT of de lokale innovatiecentra wordt de aanvraag grondig bekeken voor ze wordt ingediend. Dat verhoogt de succesfactor aanzienlijk. Bovendien moeten bedrijven zich engageren om mee te investeren. Dat maakt een aanvraag niet vrijblijvend.”

Volgens Lories is er vandaag een goed evenwicht tussen het aantal aanvragen en de beschikbare middelen. Betekent dat niet dat Vlaamse bedrijven te weinig ambitieus zijn? Het zou toch beter zijn als het IWT het aantal aanvragen niet zou kunnen volgen? “We hopen inderdaad dat meer kmo’s, die toch het hart zijn van ondernemend Vlaanderen, de weg naar het IWT vinden”, antwoordt Lories. Allen daarheen dus.

An Goovaerts

De drie genomineerde starters

3WIN – Chips in je hoofd
Met technologie waar de meeste mensen waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebben, probeert 3WIN het leven van onder meer hardhorige mensen te verbeteren. 7 jaar na oprichting van het Antwerpse bedrijf staan de 25 medewerkers na een forse kapitaalinjectie op het kruispunt van hun onderzoek: de ontwikkeling van een eerste neurostimulator, de implantatie ervan en het vermarkten. Doelgroep: een grote groep patiënten met bewegingsstoornissen.

Gatewing – Onbemand succes Drie jaar na de oprichting, verkoopt Gatewing zijn toestellen al gretig. De onbemande vliegtuigjes die het bedrijf maakt, worden door klanten ingezet voor het nemen van digitale foto’s. Grote gebieden van meerdere vierkante kilometer kunnen zo gemakkelijk in één kaart worden gevat. Ongeveer 45.000 euro kost het vliegtuigje, dat de negen bemanningsleden van Gatewing elke dag vanuit Gent de wereld insturen.

Gruut – Vrouwen weten waarom
In de Gentste stadsbrouwerij Gruut brouwt Annick De Spenter al twee jaar lekkere drankjes met verborgen prentjes. Gruutbier wordt gemaakt met kruiden naar middeleeuwse traditie. Samen met het IWT en professor Guido Aerts perfectioneerde De Spenter haar gamma. Op de bierviltjes staan anamorfoses, vertekende afbeeldingen die er slechts vanuit een bepaalde hoek realistisch uitzien. Deze techniek werd ook in de Renaissance gebruikt om vaak verboden of lichtjes erotische beelden te tonen.

De drie genomineerden in maatschappelijk innoveren

Kobavision – Goed gezien
Ondernemerschap uit noodzaak, zo leest het verhaal van Kobavision. Toen oprichter Johan Haagdorens als dertiger geconfronteerd werd met een aandoening waarbij het centraal gezichtsveld afsterft, vond hij maar weinig hulpmiddelen voor slechtzienden. Hij vond ze dus zelf maar uit. Vandaag levert Kobavision een arsenaal aan hulpmiddelen, van vergrotingssoftware tot voorleescomputers. Niet alleen bij mensen thuis is Kobavision apparatuur te vinden, ook ziekenhuizen maken er gebruik van.

Thrombogenics – Een hart voor een hart Als biofarmaceutisch bedrijf is Thrombogenics continu op zoek naar nieuwe medicijnen voor hart- en vaatziekten, oogaandoeningen en kanker. De 75 werknemers zoeken dagelijks vanuit Leuven naar innovaties die de grote gezondheidsvraagstukken moeten beantwoorden. Gestart in 1991 is het eind vorig jaar door beursanalisten uitgeroepen tot het favoriete aandeel voor 2011. Het bedrijf werd mee opgericht door professor Désiré Collen die zich ontpopt heeft tot een financier voor diverse biotechbedrijfjes.

Vero Duco – Er waait een frisse wind Het ventilatiebedrijf Vero Duco doet waar andere de mond van vol hebben: de klimaatproblematiek aanpakken. Het bedrijf zelf gehuisvest in West-Vlaanderen in een op en top ecologisch verantwoord gebouw, stemt haar producten af op dezelfde wijze. De ventilatiesystemen worden gemaakt voor woningen, kantoren en ook scholen en krijgen een esthetisch verantwoord cachet mee. Leidmotief bij Vero Duco is duurzaamheid.

De drie genomineerden in economische innovatie

Clear2Pay – Betalen brengt geld op Vandaag lijkt het of een factuur betalen niet meer inhoudt dan een bedrag en pincode indrukken en op oké drukken. Om de miljoenen transacties die bij banken binnenkomen en die zij met elkaar uitwisselen in goede banen te leiden, heeft Clear2Pay de nodige softwareoplossingen uitgedokterd. Dat het bedrijf ambitieus is, bewijst de rist overnames die het de jongste jaren aan elkaar reeg en waardoor het internationaal een voet aan de grond kreeg. Misschien dat u binnenkort wel mee kan genieten van hun succesverhaal want topman Michel Akkermans liet al verstaan een beursgang niet uit te sluiten.

Septentrio – Niet uit de lucht gegrepen Als u iets belangrijks bent kwijtraakt, is de kans groot dat Septentrio het voor u kan terugvinden. Toch als u een bedrijf bent, want de producten van de Leuvense onderneming richten zich niet op particulieren. De producten zijn globale navigatiesatellietsystemen: ontvangers voor professionele navigatie-, positionerings- en timingtoepassingen. Gesofistikeerde gps-ontvangers met een heel nauwkeurige plaatsbepaling, tot drie millimeter. De toepassingen zijn divers, uitgezonderd militair gebruik. Robotten voor de fruitpluk weten precies waar ze moeten plukken; landmeters brengen lappen grond nauwgezet in kaart; bij het asfalteren van de weg zorgen de apparaten voor een precieze hoogtemeting. De meer dan 60 werknemers hebben ook een uitvalsbasis in de VS.

Traficon – Wuif eens naar de camera
De volgende keer dat u door een tunnel rijdt, is de kans groot dat Traficon het gezien heeft. Of toch een videosysteem van Traficon. Het Wevelgemse bedrijf produceert videodetectiesystemen voor verkeersstromen en heeft haar materiaal hangen in meer dan 400 tunnels wereldwijd. Binnenkort levert het een detectiesysteem voor de diepste verkeerstunnel ter wereld in Zuid-Korea. Oprichter Jo Versavel besliste onlangs het stuur wat te lossen en geeft de CEO-fakkel door aan Lode Caenepeel die zo verantwoordelijk wordt voor de 75 werknemers van het bedrijf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content