Beide banken zullen zich vestigen in München, zo werd aangekondigd tijdens een ontmoeting tussen Akbar Komeijani, de vicevoorzitter van de Iraakse centrale bank, en Ilse Aigner, de minister van Economie van de deelstaat Beieren.

Opening eind 2016

"Dit is een première sinds de islamitische revolutie in 1979", stelde Parviz Aghili, de topman van Middle East Bank (of Kavarmianeh). "We hopen het filiaal tegen eind 2016 te openen."

Duitsland was een van de voornaamste handelspartners van Iran, voor de verstrenging van de sancties in 2012. De Iraanse staatsbanken Melli en Sepah zijn al aanwezig in Duitsland.

Internationale sancties tegen Iran werden in januari opgeheven, nadat het land een nucleair akkoord had gesloten met de internationale gemeenschap. Sindsdien probeert Iran de bancaire relaties met de rest van de wereld te herstellen.

Tot nu toe werkt nog geen enkele grote internationale bank al opnieuw samen met Iran, uit vrees voor Amerikaanse tegenmaatregelen. De Verenigde Staten leggen ondanks het nucleaire akkoord Iran immers nog altijd sancties op, onder meer omwille van zijn rakettenprogramma. (Belga/NS)

Beide banken zullen zich vestigen in München, zo werd aangekondigd tijdens een ontmoeting tussen Akbar Komeijani, de vicevoorzitter van de Iraakse centrale bank, en Ilse Aigner, de minister van Economie van de deelstaat Beieren. "Dit is een première sinds de islamitische revolutie in 1979", stelde Parviz Aghili, de topman van Middle East Bank (of Kavarmianeh). "We hopen het filiaal tegen eind 2016 te openen." Duitsland was een van de voornaamste handelspartners van Iran, voor de verstrenging van de sancties in 2012. De Iraanse staatsbanken Melli en Sepah zijn al aanwezig in Duitsland. Internationale sancties tegen Iran werden in januari opgeheven, nadat het land een nucleair akkoord had gesloten met de internationale gemeenschap. Sindsdien probeert Iran de bancaire relaties met de rest van de wereld te herstellen. Tot nu toe werkt nog geen enkele grote internationale bank al opnieuw samen met Iran, uit vrees voor Amerikaanse tegenmaatregelen. De Verenigde Staten leggen ondanks het nucleaire akkoord Iran immers nog altijd sancties op, onder meer omwille van zijn rakettenprogramma. (Belga/NS)