'Intellectuele eigendomsbescherming is vandaag geen probleem meer in China'

13/04/18 om 12:23 - Bijgewerkt op 12/04/18 om 19:14

Dat zegt Pascal Coppens van nexxworks in Z-Talk Goossens. Coppens werkte 20 jaar lang in China, richtte er bedrijven op en hielp ook Belgische ondernemingen om hun business er uit te bouwen.

In 2001 is China toegetreden tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Sindsdien heeft China de belofte gedaan dat de wetgeving rond intellectuele eigendom zou worden verbeterd.

"Het heeft lang geduurd, maar het is vandaag de best beschreven wetgeving in China. Elke buitenlandse advocaat die hiermee bezig is, zal je vertellen dat je vandaag je rechten kan laten gelden in China. Lego en andere bedrijven hebben in China zonder problemen processen gewonnen. Maar je moet natuurlijk wel een patent aanvragen in China en veel bedrijven doen dat niet," zegt Coppens. Hij ziet vandaag geen verschil meer met de rest van de wereld.

Pascal Coppens roept op om China beter te leren kennen en ons open te stellen. "We zullen op termijn afhankelijk worden van China, zoals we vandaag afhankelijk zijn van de Verenigde Staten", zegt hij.

Z-Talk Goossens kun je bekijken vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z, of nu al hieronder:

Onze partners