Het FANC moet toezien op de veiligheid van de kerncentrales in ons land, in handen van Electrabel. Zo zal het FANC binnenkort moeten beslissen of Doel 3 en Tihange 2 weer open mogen gaan ondanks de duizenden scheurtjes in de reactorwanden. Ook het langer openhouden van Doel 1 en 2 gebeurt onder het wakend oog van het FANC.

Bij zijn aantreden begin vorig jaar werd de onpartijdigheid van Jan Bens in twijfel getrokken, omdat hij bijna 30 jaar voor Electrabel heeft gewerkt. Bens leidde tussen 2004 en 2007 ook de kerncentrale van Doel. Maar zijn vertrek bij Electrabel zeven jaar geleden verliep in verzuurde omstandigheden.

'De sfeer is er veranderd. Sinds de beslissingsmacht naar Parijs is verhuisd heeft Electrabel als ingenieursbedrijf veel van zijn pluimen verloren,' zegt Bens. 'Het was vroeger een droom om ingenieur te zijn bij Electrabel. Men kreeg veel middelen om er interessant technisch werk te doen. Nu zitten de ingenieurs veel meer in een keurslijf van financiële bekommernissen. De liberalisering van de markt houdt per definitie in dat winst belangrijker wordt. Door die evolutie voelde ik me niet meer zo goed bij Electrabel en ik denk dat de wrevel wederzijds was. Vandaag is mijn relatie met Electrabel puur professioneel.'

Jan Bens praat ook over de mogelijkheid van een nieuwe kerncentrale, de veiligheid van Doel 1 en 2 en zijn reis naar Tsjernobyl. Vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z.

Kijk nu al online.

Het FANC moet toezien op de veiligheid van de kerncentrales in ons land, in handen van Electrabel. Zo zal het FANC binnenkort moeten beslissen of Doel 3 en Tihange 2 weer open mogen gaan ondanks de duizenden scheurtjes in de reactorwanden. Ook het langer openhouden van Doel 1 en 2 gebeurt onder het wakend oog van het FANC. Bij zijn aantreden begin vorig jaar werd de onpartijdigheid van Jan Bens in twijfel getrokken, omdat hij bijna 30 jaar voor Electrabel heeft gewerkt. Bens leidde tussen 2004 en 2007 ook de kerncentrale van Doel. Maar zijn vertrek bij Electrabel zeven jaar geleden verliep in verzuurde omstandigheden. 'De sfeer is er veranderd. Sinds de beslissingsmacht naar Parijs is verhuisd heeft Electrabel als ingenieursbedrijf veel van zijn pluimen verloren,' zegt Bens. 'Het was vroeger een droom om ingenieur te zijn bij Electrabel. Men kreeg veel middelen om er interessant technisch werk te doen. Nu zitten de ingenieurs veel meer in een keurslijf van financiële bekommernissen. De liberalisering van de markt houdt per definitie in dat winst belangrijker wordt. Door die evolutie voelde ik me niet meer zo goed bij Electrabel en ik denk dat de wrevel wederzijds was. Vandaag is mijn relatie met Electrabel puur professioneel.'Jan Bens praat ook over de mogelijkheid van een nieuwe kerncentrale, de veiligheid van Doel 1 en 2 en zijn reis naar Tsjernobyl. Vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z. Kijk nu al online.