ING schort samenwerking met omstreden palmoliebedrijf Socfin tijdelijk op

Palmoliefruit in Sumatra, Indonesië. © BelgaImage

ING heeft beslist om tijdelijk de kredieten aan de Luxemburgse groep Socfin stop te zetten. Het bedrijf van de Belg Hubert Fabri is actief rond palmolie, maar niet alle palmolieplantages hebben een duurzaamheidslabel, zo schrijft het Franstalige onderzoekstijdschrift Médor. Zolang niet alle plantages het label hebben, stopt ING de samenwerking.

Médor onderzocht enkele maanden de kwestie. Grond van de zaak is het RSPO-label (Roundtable on sustainable palm oil) dat natuurorganisatie WWF in 2004 lanceerde. Met het label engageren palmoliebedrijven zich op vrijwillige basissen om hun product op duurzame wijze te produceren. Vijftien jaar na de invoering heeft binnen Socfin enkel de Indonesische dochter Socfindo dat label.

De voorbije jaren kende ING een lening van 15 miljoen euro toe aan Socfin, en stond de bank het bedrijf bij een obligatie-uitgifte van 80 miljoen euro bij. Hubert Frabri is meerderheidsaandeelhouder en voorzitter van de raad van bestuur. FrabriHubert Frahi werd in oktober in beroep vrijgesproken van fraude en witwassen bij palmolie- en rubberactiviteiten van Socfin in Afrika en Zuidoost-Azië. Een andere Belg, Luc Boedt, is CEO. De Franse miljardair Vincent Bolloré heeft een belang van bijna 38 procent. ING weigerde commentaar aan Médor over de banden met Socfin.

Verschillende ngo’s hielden in oktober een protestactie aan het ING-hoofdkwartier in Brussel opdat ING haar eigen duurzaamheidsbeleid zou toepassen. De actie was gericht tegen de financiering van Socfin. Het Belgisch-Luxemburgs palmoliebedrijf zou de oorzaak zijn van verscheidene wantoestanden op hun plantages, luidde het bij de actievoerders.

Palmolieteelt is omstreden, onder meer omdat het tot ontbossing leidt. Ook bij het duurzaamheidslabel worden vraagtekens geplaatst. Ngo’s waaronder Oxfam, Fian en 11.11.11 in België publiceerden een jaar geleden een rapport onder de titel ‘De mythe van Duurzame Palmolie’. U leest er hier meer over:

De mythe van duurzame palmolie: ‘Meer communicatie dan actie’

Wie meer wil weten over de manier waarop banken omspringen met ons spaargeld of over ethisch verantwoord en duurzaam beleggen vindt hier meer informatie:

Wat doen de banken met ons spaargeld?

Alles wat u (niet) wilde weten over duurzaam beleggen

Ethisch verantwoord en duurzaam beleggen: de mogelijkheden en de valkuilen

Partner Content