Glenn Roggeman (42) stopte al op zijn zestiende met school. Hij had, geheel tegen de zin van zijn ouders, besloten om ondernemer te worden. Vandaag staat hij aan het roer van een succesvolle kmo met 150 werknemers en vijf vestigingen in Europa. AED Rent profileert zich als een materiaalbank voor bedrijven die actief zijn de opbouw van evenementen. Bij het grote publiek is het bedrijf misschien onbekend, maar het is wel betrokken bij zo'n 40.000 evenementen per jaar. Professionals weten het bedrijf met andere woorden wel te vinden.

Sinds 2007 zit AED Rent in de investeringsportefeuille van PE Group, het investeringsvehikel van Stefan Yee en enkele ondernemers, onder wie de flamboyante Leon Van Rompay. En nu zijn dus ook ING Corporate Investments en Phifin - de holding van Jacques-Martin Philippson, bestuurder bij Bank Degroof - in het kapitaal gestapt. Na die operatie heeft Glenn Roggeman nog 20,6 procent in handen en PE Group nog 32,8. ING Corporate Investment krijgt 27 procent, Phifin 12,5 procent. De resterende 7,1 procent zit bij het management.

Het exacte bedrag van de operatie is niet bekend, maar het zou in de buurt van 16 miljoen euro liggen. Een deel daarvan zit in een kapitaalverhoging en een deel is uitbetaald aan de aandeelhouders. De nieuwe investeerders geloven in het groeipotentieel van hun nieuwste goudhaantje: met 17 miljoen euro bedrijfskasstroom (ebitda) op een omzet van ruim 35 miljoen lijkt de kans op een mooie return reëel.

Schaalgrootte

De kmo ziet zichzelf als een oplossingenaanbieder voor de professionele audiovisuele markt (AV). Dat behelst zowel de verhuur, de verkoop, de reparatie, de logistiek en het leasen van audiovisueel materiaal. AED Rent richt zich zowel op de markt van muziekfestivals als op die van autosalons en bedrijfsevenementen.
Het trekt daarbij resoluut de kaart van schaalgrootte. Zo heeft het naar eigen zeggen de grootste stock aan luidsprekers in Europa. "Hier staan er bijna 4000, terwijl je er voor een groot festival 200 tot 300 nodig hebt. Wij hebben ervoor gekozen de wet van de grote getallen te laten spreken."

85 procent van de omzet haalt AED Rent in België en zijn buurlanden. Het bedrijf heeft vestigingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het groeiplan van AED Rent behelst ook de verdere expansie naar andere landen van Europa. Roggeman gelooft in franchising. "Net als McDonald's hebben wij onze procedures gestandaardiseerd. Dat biedt de huurders van ons materiaal een perfecte kwaliteitsgarantie. Wie denkt dat je AV-componenten niet kan vergelijken met hamburgers, heeft het mis."

Roeland Byl

Glenn Roggeman (42) stopte al op zijn zestiende met school. Hij had, geheel tegen de zin van zijn ouders, besloten om ondernemer te worden. Vandaag staat hij aan het roer van een succesvolle kmo met 150 werknemers en vijf vestigingen in Europa. AED Rent profileert zich als een materiaalbank voor bedrijven die actief zijn de opbouw van evenementen. Bij het grote publiek is het bedrijf misschien onbekend, maar het is wel betrokken bij zo'n 40.000 evenementen per jaar. Professionals weten het bedrijf met andere woorden wel te vinden. Sinds 2007 zit AED Rent in de investeringsportefeuille van PE Group, het investeringsvehikel van Stefan Yee en enkele ondernemers, onder wie de flamboyante Leon Van Rompay. En nu zijn dus ook ING Corporate Investments en Phifin - de holding van Jacques-Martin Philippson, bestuurder bij Bank Degroof - in het kapitaal gestapt. Na die operatie heeft Glenn Roggeman nog 20,6 procent in handen en PE Group nog 32,8. ING Corporate Investment krijgt 27 procent, Phifin 12,5 procent. De resterende 7,1 procent zit bij het management. Het exacte bedrag van de operatie is niet bekend, maar het zou in de buurt van 16 miljoen euro liggen. Een deel daarvan zit in een kapitaalverhoging en een deel is uitbetaald aan de aandeelhouders. De nieuwe investeerders geloven in het groeipotentieel van hun nieuwste goudhaantje: met 17 miljoen euro bedrijfskasstroom (ebitda) op een omzet van ruim 35 miljoen lijkt de kans op een mooie return reëel. Schaalgrootte De kmo ziet zichzelf als een oplossingenaanbieder voor de professionele audiovisuele markt (AV). Dat behelst zowel de verhuur, de verkoop, de reparatie, de logistiek en het leasen van audiovisueel materiaal. AED Rent richt zich zowel op de markt van muziekfestivals als op die van autosalons en bedrijfsevenementen. Het trekt daarbij resoluut de kaart van schaalgrootte. Zo heeft het naar eigen zeggen de grootste stock aan luidsprekers in Europa. "Hier staan er bijna 4000, terwijl je er voor een groot festival 200 tot 300 nodig hebt. Wij hebben ervoor gekozen de wet van de grote getallen te laten spreken." 85 procent van de omzet haalt AED Rent in België en zijn buurlanden. Het bedrijf heeft vestigingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het groeiplan van AED Rent behelst ook de verdere expansie naar andere landen van Europa. Roggeman gelooft in franchising. "Net als McDonald's hebben wij onze procedures gestandaardiseerd. Dat biedt de huurders van ons materiaal een perfecte kwaliteitsgarantie. Wie denkt dat je AV-componenten niet kan vergelijken met hamburgers, heeft het mis."Roeland Byl