Het Nederlandse openbaar ministerie (OM) neemt ING onder de loep in verband met smeergeldbetalingen door het telecombedrijf VimpelCom aan een Oezbeekse regeringsfunctionaris.

De Nederlandse bank wordt ervan verdacht corruptie en witwassen te hebben mogelijk gemaakt door nalatigheid bij het onderzoeken van cliënten en het niet melden van ongebruikelijke transacties. Dat heefteen woordvoerster van het OM dinsdag bevestigd na berichtgeving van Het Financieele Dagblad.

De Nederlandse krant had vragen gesteld naar aanleiding van een passage in het jaarverslag van ING over het boekjaar 2016, waarin vermeld stond dat de bank onderwerp is van een strafrechtelijk onderzoek.

De Nederlandse bank meldt zelf dat ze in het kader van dit onderzoek ook verzoeken van de Amerikaanse autoriteiten heeft ontvangen en dat ze volledig meewerkt. De gevolgen van de onderzoeken kunnen volgens ING 'significant' zijn.

Volgens de zegsvrouw is het onderzoek 'nog in volle gang'. In verband met de zaak zijn vorig jaar maart ook doorzoekingen gedaan bij de bank door de Nederlandse fiscale opsporingsdienst FIOD.

Het van oorsprong Russische Vimpelcom, dat een hoofdkantoor heeft in Amsterdam, zou steekpenningen hebben betaald om telecomlicenties in Oezbekistan in handen te krijgen.

Het concern, dat onlangs ook aangaf een notering aan de beurs in Amsterdam te willen, trof hiervoor eerder al voor 795 miljoen dollar schikkingen met de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten. Nederland ontving daarvan de helft.

Het Nederlandse openbaar ministerie (OM) neemt ING onder de loep in verband met smeergeldbetalingen door het telecombedrijf VimpelCom aan een Oezbeekse regeringsfunctionaris. De Nederlandse bank wordt ervan verdacht corruptie en witwassen te hebben mogelijk gemaakt door nalatigheid bij het onderzoeken van cliënten en het niet melden van ongebruikelijke transacties. Dat heefteen woordvoerster van het OM dinsdag bevestigd na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. De Nederlandse krant had vragen gesteld naar aanleiding van een passage in het jaarverslag van ING over het boekjaar 2016, waarin vermeld stond dat de bank onderwerp is van een strafrechtelijk onderzoek. De Nederlandse bank meldt zelf dat ze in het kader van dit onderzoek ook verzoeken van de Amerikaanse autoriteiten heeft ontvangen en dat ze volledig meewerkt. De gevolgen van de onderzoeken kunnen volgens ING 'significant' zijn.Volgens de zegsvrouw is het onderzoek 'nog in volle gang'. In verband met de zaak zijn vorig jaar maart ook doorzoekingen gedaan bij de bank door de Nederlandse fiscale opsporingsdienst FIOD. Het van oorsprong Russische Vimpelcom, dat een hoofdkantoor heeft in Amsterdam, zou steekpenningen hebben betaald om telecomlicenties in Oezbekistan in handen te krijgen. Het concern, dat onlangs ook aangaf een notering aan de beurs in Amsterdam te willen, trof hiervoor eerder al voor 795 miljoen dollar schikkingen met de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten. Nederland ontving daarvan de helft.