'In grote farmabedrijven lijk je door een mausoleum te lopen'

15/12/17 om 11:17 - Bijgewerkt op 18/12/17 om 15:20

Dat zegt Edwin Moses, CEO van het Gentse biofarmaceutische bedrijf Ablynx, in Z-Talk Goossens. In België drummen grote farmaspelers om het goede personeel in huis te halen. De 'war for talent' woedt er volop.

Volgens Moses trekt het kleine Ablynx een uniek soort profiel aan. "Als je door een groot farmabedrijf loopt, lijkt het alsof je in een mausoleum bent. Alles lijkt daar traag te gaan. Labo's staan er vaak leeg bij, mensen zitten er gewoon maar wat. In biotechbedrijven lopen mensen gehaast rond. Ze zijn steeds op zoek naar nieuwe ervaringen en ontdekkingen. En dus zien wij mensen naar ons komen die graag risico's nemen. Want als je in een bedrijf als Ablynx werkt, waar er meer geld wordt uitgegeven dan er binnen komt, dan moet je dat risico omarmen. Bedrijven als Johnson & Johnsson of Glaxo Smithkline hebben enorme organisaties, die weliswaar producten op de markt brengen. Zij hebben altijd een momentum. Maar wij moeten dat momentum zelf creëren, vanuit het niets."

Ablynx brengt volgend jaar zijn eerste geneesmiddel op de markt in zijn geschiedenis. Het gaat om caplacizumab, een medicijn voor mensen die leiden aan de zeldzame bloedziekte TTP.

Z-Talk Goossens met Edwin Moses kun je vanaf zaterdag 11 uur bekijken op Kanaal Z of nu al hieronder:

Onze partners