In beeld: 40 Belgische bedrijven die wereldtop zijn

In beeld: 40 Belgische bedrijven die wereldtop zijn
© .

AB InBev: brouwer (Brussel) © BELGA

Wat in 1987 begon als een vrij onbeduidende Belgische marktleider is een kwarteeuw later uitgegroeid tot de grootste brouwer van de wereld.

AMOS: professionele telescopen (Angleur) © .

De Luikse onderneming maakt een spectaculaire opgang naar de top van de markt van de spitstelescopen.

Barco: monitoren en projectoren (Kortrijk) © .

CEO Eric Van Zele schat dat de helft van alle geïnstalleerde digitale cinemaprojectoren wereldwijd Barco-toestellen zijn. Het bedrijf blijkt ook top in medische beeldschermen.

Biobest: biologische bestuiving en bestrijding (Westerlo) © .

Jean-Marc Vandoorne (foto) is sinds 5 jaar de CEO van Biobest. Ruim 25 jaar na de oprichting hebben de hommels van Biobest nagenoeg de hele wereld veroverd.

ThromboGenics: biotechbedrijf (Leuven) © .

Onder leiding van CEO Patrick De Haes (foto) transformeerde ThromboGenics van specialist in cardiovasculaire aandoeningen tot specialist in oogziekten.

Nomacorc: synthetische kurken (Thimister) © BELGAIMAGE

Nomacorc is de wereldleider in synthetische wijnkurken. Het bedrijf, opgericht door Marc Noël, produceert jaarlijks 2,5 miljard kunststoffen kurken in fabrieken in Wallonië, de VS, China en Argentinië.

I Movix: hightechcamera's (Bergen) © .

I-Movix is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot wereldleider in camera's die extreme slow motion mogelijk maken.

Melexis: micro-elektronica (Ieper) © .

"Elke auto die ergens ter wereld van de band rolt, heeft gemiddeld 6 Melexis-chips aan boord", stelt Françoise Chombar, CEO Melexis.

Flying-Cam: luchtopnames (Oupeye) © BELGAIMAGE

Cinema blijft de corebusiness, al biedt Flying-Cam nu ook vliegende camera's aan voor het in beeld brengen van sportevenementen en het overvliegen van gevaarlijke gebieden voor burgerbescherming. Op de foto: CEO Emmanuel Prévinaire.

Saluc: biljartballen (Callenelle) © BELGAIMAGE

De biljartballen die Saluc maakt, vinden hun weg naar de hele wereld. 95 procent van de productie wordt uitgevoerd. Het bedrijf wordt geleid door CEO Curt Bossuyt (foto).

Skyline Communications: software voor communicatienetwerken (Izegem) © .

De DataMiner-software van Skyline Communications monitort en bestuurt de communicatienetwerken waarover tv- en internetsignalen gaan. "We willen 5 tot 7 jaar voorblijven op de concurrentie", zegt Ben Vandenberghe van Skyline.

Emulco: emulsietechnieken (Gent) © .

De Gentse kmo Emulco ontwikkelde samen met chemiereus BASF een revolutionaire technologie die het polymeer polyisobuteen transformeert in een gemakkelijker bruikbare emulsie. Volgens CEO Jean Vanhoebost (foto) zal de lancering van de emulsie de omzet van Emulco vanaf volgend jaar sterk doen stijgen.

Nanocyl: koolstofnanobuizen (Sambreville) © .

Het Waalse Nanocyl is wereldleider in de productie van koolstofnanobuizen. Het materiaal wordt onder meer gebruikt in elektronische packaging, auto's en energieopslag.

Dragone: creatie en productie van grote shows (La Louvière) © .

Vandaag wordt Franco Dagone gevraagd op alle continenten en is hij de nummer 1 in de productie van grote permanente shows die onder meer opgevoerd worden in de VS, Macao en in China.

IBA (Ion Beam Applications): protonentherapie (Louvain-la-Neuve) © .

Begin dit jaar tekende IBA een contract in China voor de bouw van het grootste protonentherapiecentrum ter wereld. Het gaat om een project van 80 miljoen euro, dat het mogelijk maakt 2000 patiënten per jaar te behandelen.

Soudal: bouwspecialiteiten (Turnhout) © Imagedesk / Tom Verbruggen

De Tunhoutse bouwspecialiteitenproducent Soudal is een wereldspeler in voegkitten, polyurethaanschuim en lijmen. Vorig jaar realiseerde het bedrijf van oprichter, eigenaar en voorzitter Vic Swerts een recordomzet van 570 miljoen euro.

Cmosis: beeldsensoren (Berchem) © .

Cmosis ontwikkelt beeldsensoren voor machinevisie en professionele camera's. "Alle grote industriële camerafabrikanten gebruiken wel een product van ons", zegt Lou Hermans (foto) van Cmosis.

EVS Broadcast Equipment: beeldindustrie (Ougrée) © .

Het Luikse EVS werd bekend met zijn slowmotionsysteem voor tv-uitzendingen. Het technologiebedrijf ontwikkelde zich verder door over te schakelen op digitaal en HD.

Van de Wiele: textielmachines (Kortrijk) © Imagedesk / Emy Elleboog

Voor topman Charles Beauduin van Van de Wiele spreekt het voor zich dat innovatie samengaat met productie ter plaatse.

Univeg: verse groenten en fruit (Sint-Katelijne-Waver) © Imagedesk / Emy Elleboog

Ondernemer Hein Deprez maakte van Univeg een wereldspeler in verse groenten en fruit. Nu werkt hij aan een fusie van Univeg, Greenyard Foods en Peatinvest. De drie kunnen samen uitgroeien tot een wereldleider in groente en fruit met een gezamenlijke omzet van ruim 3,7 miljard euro.

Jan De Nul: hoofdrolspeler in de baggermarkt (Aalst) © Imagedesk / Lieven Van Assche

De Nul is een familiebedrijf dat officieel zijn hoofdkwartier heeft in Luxemburg en wordt geleid door Jan Pieter De Nul (foto). Baggerwerken zijn nog goed voor 61 procent van de omzet, de rest komt van burgerlijke bouwwerken, offshore en milieuactiviteiten.

Cosucra: voedingsadditieven (Warcoing) © .

Het topproduct waarmee Cosucra wereldleider is, heet Pisane. Het is een proteïne-isolaat dat uit erwten gehaald wordt.

Reynders Label Printing: etiketten voor farmaceutische industrie (Boechout) © Wim Kempenaers (WKB)

De grafische groep Reynders Label Printing is wereldtop in de productie van kwaliteitslabels voor de farmaceutische industrie. Op de foto: Mark Raats (sitemanager) en Marc Reynders, CEO van de familiale groep.

Radionomy: internetradio (Brussel) © .

Alexandre Saboundjian bouwt zijn Belgische start-up Radionomy uit via enkele weloverwogen fusies en overnames tot een wereldspeler op het vlak van internetradio. Vandaag heeft hij bijna 70.000 radiostations in portefeuille, goed voor een marktaandeel van meer dan 50 procent.

SoftKinetic: software voor bewegingsherkenning (Brussel) © .

De Brusselse kmo SoftKinetic is gespecialiseerd in sensoren, 3D-camera's en software voor bewegingsherkenning. De spitstechnologie van SoftKinetic wordt door alle internationale giganten erkend.

Sedac-Mecobel: sofabedsystemen (Wevelgem) © Thomas De Boever

"Door de breedte van ons gamma en door vooral sterk in te zetten op innovatie staan we aan de top van de markt", stelt Stefaan Gantois , CEO van Sedac-Mecobel.

Umicore: verwerking van complexe materialen (Brussel) © .

Materialengroep Umicore is de nummer 1 voor recyclage en verwerking van edele metalen en is een van de grootste producenten voor oplaadbare lithiumionbatterijen.

Vlassenroot: staal voor kranen en bruggen (Groot-Bijgaarden) © Wiegandt

Vlassenroot is in handen van Jean-Charles Wibo (foto), de onderneming is wereldwijd marktleider in de niche van telescopische kranen.

Cartamundi: speelkaarten en spellen (Turnhout) © .

"Onze kaarten brengen geluk", stelt Chris Van Doorslaer , CEO Cartamundi. In 2014 produceerde Cartamundi Group niet minder dan 15 miljard kaarten.

HTMS: afdichtingen voor de industrie (Mechelen) © .

HTMS ontwikkelt en produceert metalen afdichtingen voor gebruik in extreme omstandigheden. "98 procent van zijn omzet realiseren we in het buitenland", zegt Paul Van den Broeck , algemeen directeur van HTMS.

Sarens: kranen en zwaar hijswerk (Wolvertem) © .

"Ons succes komt voort uit het feit dat we ons hebben opengesteld voor de wereld." Op de foto: Ludo en Wim Sarens, resp. voorzitter en CEO van het familiebedrijf.

SES Vanderhave: suikerbietzaden (Tienen) © .

Christiane Vanleeuw van SES VanderHave. Het bedrijf produceert een derde van de suikerbietzaden in de wereld.

DEME: hoofdrolspeler in de baggermarkt (Zwijndrecht) © .

Onder leiding van CEO Alain Bernard werd ook een stevige niet-baggerpoot uitgebouwd bij DEME . De omzet ging de jongste tien jaar maal 3,5.

Larian Studios: computerspelletjes (Gent) © .

Swen Vincke startte in 1997 Larian Studios op. De computerspelletjes van de pionier van de Vlaamse game-industrie genieten ondertussen wereldfaam.

Lhoist: kalk- en dolomietproducent (Limelette) © .

Lhoist is de belangrijkste producent van kalk en dolomiet ter wereld. De groep heeft meer dan 90 fabrieken in 25 landen en bijna 6.000 mensen in dienst.

Orfit Industries: kunststoffen maskers (Wijnegem) © .

Het Wijnegemse Orfit Industries is een wereldspeler in de productie van kunststoffen maskers om kankerpatiënten bewegingloos te houden tijdens de bestralingstherapie. "Over 3 jaar stijgt de omzet boven 20 miljoen euro", zegt Steven Cuypers , CEO van Orfit.

Petersime: broedmachines en broederijen (Olsene) © .

"We hebben nu ongeveer 42 procent van de wereldmarkt voor broedmachines in handen", zegt Michel De Clercq van Petersime.

Picanol: weefmachines (Ieper) © .

"Picanol is vandaag het grootste merk van weefmachines ter wereld, maar vergeet niet dat we deze positie generatie na generatie opgebouwd hebben", stelt Luc Tack, CEO Picanol.

Van Hool: tankcontainers en touringcars (Koningshooikt) © .

Van Hool is vooral een wereldleider in tankcontainers voor speciale gassen, vervoerd op -160°C. "West-Europa blijft het centrum voor innovatie van voertuigbouw", zegt Filip Van Hool , CEO van de familiale onderneming.

Tabaknatie: opslag van tabak (Antwerpen) © Jelle Vermeersch

Tabaknatie is de wereldleider in de opslag van tabak. "We zijn groot geworden door de concentratie in de tabaksindustrie", zegt Henny Heyndrickx , CEO van Tabaknatie.