Vooral bij kleine bedrijven hebben zich geen kandidaten gemeld voor de sociale verkiezingen. Maar bij de ondernemingen met meer dan honderd werknemers gaat het ook nog om 4 procent van het totaal. Zij hebben geen kandidaturen ontvangen voor de ondernemingsraad, noch voor het preventie- en beschermingscomité. Dat schrijft De Standaard.

Goed werkend overlegmodel

Volgens de directeur van Acerta, Dirk Wijns, zit er zelfs een aantal bedrijven bij die meer dan driehonderd werknemers in dienst hebben.

Acerta heeft een goed zicht op de personeelszaken van de bedrijven. Bijna één op de vier Belgische ondernemingen doet een beroep op het socialedienstenpakket van Acerta. Het is daarmee samen met SD Worx marktleider in ons land.

De belangrijkste reden voor de afwezigheid van kandidaten in kleinere ondernemingen is volgens Wijns dat er meestal een goed werkend - veelal informeel - informatie- en overlegmodel bestaat tussen werkgever en werknemer waarbij de werkgever zelf nog heel aanspreekbaar is voor de werknemers.

Bij grote ondernemingen, die vooral jongere en hogergeschoolde bedienden in dienst hebben, is er minder animo voor het ondernemingsoverleg. Bedienden zijn bovendien minder vaak aangesloten bij een vakbond dan arbeiders.

De sociale verkiezingen vinden dit jaar plaats in de periode van 9 mei tot 22 mei. (Belga/NS)

Vooral bij kleine bedrijven hebben zich geen kandidaten gemeld voor de sociale verkiezingen. Maar bij de ondernemingen met meer dan honderd werknemers gaat het ook nog om 4 procent van het totaal. Zij hebben geen kandidaturen ontvangen voor de ondernemingsraad, noch voor het preventie- en beschermingscomité. Dat schrijft De Standaard. Volgens de directeur van Acerta, Dirk Wijns, zit er zelfs een aantal bedrijven bij die meer dan driehonderd werknemers in dienst hebben. Acerta heeft een goed zicht op de personeelszaken van de bedrijven. Bijna één op de vier Belgische ondernemingen doet een beroep op het socialedienstenpakket van Acerta. Het is daarmee samen met SD Worx marktleider in ons land. De belangrijkste reden voor de afwezigheid van kandidaten in kleinere ondernemingen is volgens Wijns dat er meestal een goed werkend - veelal informeel - informatie- en overlegmodel bestaat tussen werkgever en werknemer waarbij de werkgever zelf nog heel aanspreekbaar is voor de werknemers.Bij grote ondernemingen, die vooral jongere en hogergeschoolde bedienden in dienst hebben, is er minder animo voor het ondernemingsoverleg. Bedienden zijn bovendien minder vaak aangesloten bij een vakbond dan arbeiders.De sociale verkiezingen vinden dit jaar plaats in de periode van 9 mei tot 22 mei. (Belga/NS)