'Deze aankondiging van een voorgenomen nieuwe organisatiestructuur kadert in de versnelling van de voorgenomen wereldwijde transformatie van de Ingka Group om nog toegankelijker en betaalbaarder te worden voor nog meer mensen', klinkt het woensdag in een mededeling.

E-commerce

De groep wil meer investeren in nieuwe en bestaande Ikea-winkels en logistieke centra, winkels in stadscentra ontwikkelen en zich focussen op haar e-commerceplatform. Ze wil dat doen 'om zo nog beter aan de verwachtingen van de klanten te voldoen'. Als gevolg daarvan kunnen de komende twee jaar wereldwijd 11.500 nieuwe jobs gecreëerd worden. Als de voorgenomen transformatie wordt bevestigd, gaan wereldwijd wellicht 7.500 van de in totaal 160.000 jobs verloren. Het gaat vooral om functies in het Zweedse hoofdkantoor en jobs in de hoofdkantoren in 30 markten, waaronder die in België.

100 tot 120 banen op de tocht in België

Ikea Belgium kan de precieze gevolgen van de voorgenomen organisatiestructuur nog niet inschatten, aangezien nog geen beslissing genomen is en de gesprekken met de sociale partners nog maar net zijn opgestart. Toch meldt het bedrijf dat in het hoofdkantoor en de hr-diensten in Zaventem 100 tot 120 banen kunnen verdwijnen. CEO van Ikea Belgium, Catherine Bendayan, belooft in de persmededeling om de medewerkers open te informeren en maximaal te ondersteunen. Het bedrijf zal vanaf woensdag, 'in open dialoog met de sociale partners, onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de potentiële impact zoveel mogelijk te beperken, en om de gevolgen ervan te verzachten'.

Reactie vakbonden

De christelijke vakbond reageert verrast op de aangekonigde herstructurering. 'Dat een zo winstgevend bedrijf tot een dergelijk banenverlies zou overgaan, hebben wij totaal niet zien aankomen. Deze wereldwijde herstructurering treft bovendien de werking van het hoofdkantoor en hr-diensten in de winkels wel bijzonder zwaar. Er is daar immers sprake van een bijna halvering van het personeel', aldus Myriam Nevelsteen van de christelijke vakbond LBC.

'Op het hoofdkantoor in Zaventem werken momenteel 255 personen. De hr-diensten in de vijf Ikea-winkels in ons land zijn nu goed voor 35 tot 40 jobs. Dat men in het hoofdkantoor en bij de hr-diensten 100 tot 120 jobs wil schrappen, komt dus neer op bijna een halvering van het personeel in beide diensten, wat toch wel ongelooflijk is', verduidelijkt ze.

Vakbondssecretaris Benny Willems van de socialistische vakbond BBTK betreurt het 'dat een bedrijf als Ikea, dat jaarlijks wereldwijd 10 miljard euro winst maakt, tot een dergelijke ontslagronde overgaat'. De vakbond bereidt zich intussen voor op de onderhandelingen die bij collectief ontslag worden bepaald door de wet-Renault.

Het personeel werd woensdag op de hoogte gebracht van de intentie tot herstructurering tijdens een bijzondere ondernemingsraad in Zaventem. Maandag volgt er een tweede ondernemingsraad. Spontane acties worden op dit moment niet verwacht door de bonden.

'Deze aankondiging van een voorgenomen nieuwe organisatiestructuur kadert in de versnelling van de voorgenomen wereldwijde transformatie van de Ingka Group om nog toegankelijker en betaalbaarder te worden voor nog meer mensen', klinkt het woensdag in een mededeling.De groep wil meer investeren in nieuwe en bestaande Ikea-winkels en logistieke centra, winkels in stadscentra ontwikkelen en zich focussen op haar e-commerceplatform. Ze wil dat doen 'om zo nog beter aan de verwachtingen van de klanten te voldoen'. Als gevolg daarvan kunnen de komende twee jaar wereldwijd 11.500 nieuwe jobs gecreëerd worden. Als de voorgenomen transformatie wordt bevestigd, gaan wereldwijd wellicht 7.500 van de in totaal 160.000 jobs verloren. Het gaat vooral om functies in het Zweedse hoofdkantoor en jobs in de hoofdkantoren in 30 markten, waaronder die in België.Ikea Belgium kan de precieze gevolgen van de voorgenomen organisatiestructuur nog niet inschatten, aangezien nog geen beslissing genomen is en de gesprekken met de sociale partners nog maar net zijn opgestart. Toch meldt het bedrijf dat in het hoofdkantoor en de hr-diensten in Zaventem 100 tot 120 banen kunnen verdwijnen. CEO van Ikea Belgium, Catherine Bendayan, belooft in de persmededeling om de medewerkers open te informeren en maximaal te ondersteunen. Het bedrijf zal vanaf woensdag, 'in open dialoog met de sociale partners, onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de potentiële impact zoveel mogelijk te beperken, en om de gevolgen ervan te verzachten'. De christelijke vakbond reageert verrast op de aangekonigde herstructurering. 'Dat een zo winstgevend bedrijf tot een dergelijk banenverlies zou overgaan, hebben wij totaal niet zien aankomen. Deze wereldwijde herstructurering treft bovendien de werking van het hoofdkantoor en hr-diensten in de winkels wel bijzonder zwaar. Er is daar immers sprake van een bijna halvering van het personeel', aldus Myriam Nevelsteen van de christelijke vakbond LBC.'Op het hoofdkantoor in Zaventem werken momenteel 255 personen. De hr-diensten in de vijf Ikea-winkels in ons land zijn nu goed voor 35 tot 40 jobs. Dat men in het hoofdkantoor en bij de hr-diensten 100 tot 120 jobs wil schrappen, komt dus neer op bijna een halvering van het personeel in beide diensten, wat toch wel ongelooflijk is', verduidelijkt ze. Vakbondssecretaris Benny Willems van de socialistische vakbond BBTK betreurt het 'dat een bedrijf als Ikea, dat jaarlijks wereldwijd 10 miljard euro winst maakt, tot een dergelijke ontslagronde overgaat'. De vakbond bereidt zich intussen voor op de onderhandelingen die bij collectief ontslag worden bepaald door de wet-Renault.Het personeel werd woensdag op de hoogte gebracht van de intentie tot herstructurering tijdens een bijzondere ondernemingsraad in Zaventem. Maandag volgt er een tweede ondernemingsraad. Spontane acties worden op dit moment niet verwacht door de bonden.