In januari 2014 gingen in België 1.075 bedrijven over de kop. Dat zijn er precies 49 minder (-4,36%) dan in dezelfde maand vorig jaar. Goed nieuws op het eerste gezicht, al blijft het aantal falingen begin dit jaar op een hoog peil, merkt Graydon op. In vergelijking met de voorgaande januarimaanden soorde enkel januari 2013 nog slechter.

Brussel

De algemene daling van het aantal faillissementen in januari van dit jaar is in de eerste plaats toe te schrijven aan een aanzienlijke terugval in en rond Brussel. De Brusselse rechtbanken noteerden 30,18% minder faillissementen van bedrijven met maatschappelijke zetel in het Brusselse gewest, en -15,38% minder faillissementen van bedrijven met maatschappelijke zetel in Halle-Vilvoorde.

Binnen het Vlaamse Gewest daalde het aantal faillissementen met 562 (-1%) in vergelijking met januari 2013. In Wallonië gingen er opnieuw meer bedrijven over de kop: +5,8%.

Horeca

Wat de sectoren betreft, vielen er weer rake klappen binnen de horeca. Graydon merkt in dat verband op dat het aantal faillissementen van bars en cafés lijkt te stabiliseren, terwijl steeds meer snackbars en eetgelegenheden met volledige bediening de boeken sluiten.

Banenverlies

Faillissementen hebben uiteraard ook gevolgen voor de werkgelegenheid in ons land. In januari 2014 kwamen er 2.195 banen op de tocht te staan als direct gevolg van het faillissement van de werkgever. Afgelopen maand gingen er twee bedrijven over de kop die minstens100 werknemers telden: Louis De Poortere uit Moeskroen (103 werknemers) en Delicatesse Catering uit Genk (100 werknemers).

Groot-Hertogdom Luxemburg

Graydon brengt maandag ter vergelijking ook cijfers van het Groot-Hertogdom Luxemburg in kaart. Daar gingen in 2013 1.016 bedrijven over de kop, wat overeenstemt met een lichte daling van -1,65% in vergelijking met een jaar eerder. 2013 was voor ondernemend België een rampjaar met een toename met 11 procent faillissementen op jaarbasis. Graydon merkt evenwel duidelijke parallellen tussen beide landen. Zo kreeg de bouwsector het vorig jaar zowel in Luxemburg als in België zwaar te verduren, met een toename van respectievelijk +43% en +14,5% faillissementen in die getroffen sector. (BO)

In januari 2014 gingen in België 1.075 bedrijven over de kop. Dat zijn er precies 49 minder (-4,36%) dan in dezelfde maand vorig jaar. Goed nieuws op het eerste gezicht, al blijft het aantal falingen begin dit jaar op een hoog peil, merkt Graydon op. In vergelijking met de voorgaande januarimaanden soorde enkel januari 2013 nog slechter. BrusselDe algemene daling van het aantal faillissementen in januari van dit jaar is in de eerste plaats toe te schrijven aan een aanzienlijke terugval in en rond Brussel. De Brusselse rechtbanken noteerden 30,18% minder faillissementen van bedrijven met maatschappelijke zetel in het Brusselse gewest, en -15,38% minder faillissementen van bedrijven met maatschappelijke zetel in Halle-Vilvoorde.Binnen het Vlaamse Gewest daalde het aantal faillissementen met 562 (-1%) in vergelijking met januari 2013. In Wallonië gingen er opnieuw meer bedrijven over de kop: +5,8%. HorecaWat de sectoren betreft, vielen er weer rake klappen binnen de horeca. Graydon merkt in dat verband op dat het aantal faillissementen van bars en cafés lijkt te stabiliseren, terwijl steeds meer snackbars en eetgelegenheden met volledige bediening de boeken sluiten.BanenverliesFaillissementen hebben uiteraard ook gevolgen voor de werkgelegenheid in ons land. In januari 2014 kwamen er 2.195 banen op de tocht te staan als direct gevolg van het faillissement van de werkgever. Afgelopen maand gingen er twee bedrijven over de kop die minstens100 werknemers telden: Louis De Poortere uit Moeskroen (103 werknemers) en Delicatesse Catering uit Genk (100 werknemers). Groot-Hertogdom LuxemburgGraydon brengt maandag ter vergelijking ook cijfers van het Groot-Hertogdom Luxemburg in kaart. Daar gingen in 2013 1.016 bedrijven over de kop, wat overeenstemt met een lichte daling van -1,65% in vergelijking met een jaar eerder. 2013 was voor ondernemend België een rampjaar met een toename met 11 procent faillissementen op jaarbasis. Graydon merkt evenwel duidelijke parallellen tussen beide landen. Zo kreeg de bouwsector het vorig jaar zowel in Luxemburg als in België zwaar te verduren, met een toename van respectievelijk +43% en +14,5% faillissementen in die getroffen sector. (BO)