Huiszoeking bij groot Belgisch transportbedrijf: 3 personen onder aanhoudingsbevel

trucks op de snelweg © istock

Drie van de vier personen die maandag opgepakt zijn bij de huiszoekingen bij het transportbedrijf JOST International, zijn door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst.

De drie zullen binnen de vijf dagen voor de Luikse raadkamer moeten verschijnen. De vierde persoon is in verdenking gesteld maar vrijgelaten onder voorwaarden. Dat meldt het federaal parket dinsdag.

De drie mensen die onder aanhoudingsbevel geplaatst werden, zijn in verdenking gesteld als leider van een criminele organisatie, voor mensenhandel, witwassen, valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken in sociale zaken, oplichting inzake sociaal strafrecht, het niet-doen van zogenaamde Dimone-aangiftes, onjuiste of onvolledige aangiftes over sociale bijdragen, niet-betalen van RSZ-bijdragen en niet-uitbetalen van loon als werkgever.

Een van die drie personen zou de gedelegeerde bestuurder Roland Jost zijn. Dat heeft een woordvoerster van de groep bevestigd aan Sudpresse. Volgens La DH werd Roland Jost opgesloten in de gevangenis van Marche-en-Famenne.

De vierde persoon is voor dezelfde feiten in verdenking gesteld, met deze nuance dat die beschouwd wordt als een lid en niet als een leider van een criminele organisatie.

Sociale dumpingpraktijken

Volgens het federaal parket zouden het bedrijf en haar bedrijfsleiders op zeer grote schaal sociale dumpingpraktijken georganiseerd hebben. Ze zouden in het buitenland, Roemenië en Slovakije, nepbedrijven opgericht hebben om plaatselijk vrachtwagenchauffeurs in dienst te nemen, aan de plaatselijke arbeids- en sociale voorwaarden, om ze vervolgens toch in België aan het werk te zetten.

Op die manier werd niet alleen de Belgische sociale zekerheid opgelicht, de chauffeurs kregen ook een aanzienlijk lager loon dan waar ze eigenlijk recht hadden. De werknemers en de Belgische sociale zekerheid samen zouden in totaal zo’n 55,3 miljoen euro zijn misgelopen, in de periode 2014-2016.

Bovendien moesten de truckchauffeurs in zeer penibele omstandigheden aan de slag gaan. Zo moesten ze gedurende 4 tot 6 weken in hun truck wonen en slapen en moesten ze bijzonder lange werkdagen presteren.

‘Afschrikkingseffect’

“Het federaal parket heeft zich geëngageerd om de strijd aan te binden met de ernstige en georganiseerde sociale fraude”, meldt het federaal parket in een persbericht. “Dit behelst ook vormen van fraude waarbij misbruik wordt gemaakt van de Europese regels betreffende grensarbeiders, wat aanleiding kan geven tot ontwrichtende praktijken van sociale dumping, onder andere in de sector van het vervoer van goederen over de weg. Bij sociale dumping kan er ook sprake zijn van mensenhandel, wat ook tot de opdrachten van het federaal parket behoort.” Het onderzoek bij Jost International past in dat kader.

De vakbond ACV-Transcom rageerde gisteren verheugd op de controle bij de verschillende vestigingen van transportbedrijf Jost. “We hopen dat deze inval bij één van de grootste transportbedrijven van ons land een afschrikkingseffect zal creëren”, aldus Jan Sannen, algemeen sectorverantwoordelijke vervoer bij ACV-Transcom. Volgens de vakbond ontsnapt het bedrijf al jaren aan sociale zekerheidsbijdragen en worden de buitenlandse chauffeurs die voor het bedrijf rijden vaak slachtoffer van sociale dumping.

Partner Content