Voor de eerste zes maanden van 2010 boekt HSBC een winst van 11,1 miljard dollar (7 miljard pond). Ook de nettowinst noteerde van 3,35 miljard dollar in 2009 tot 6,76 miljard dollar tweemaal hoger.

De forse winststijging dankt de grootbank aan de lagere provisies voor slechte leningen. Volgens de topman staan de voorzieningen op de kredietportefeuille nu op het laagste peil sinds het begin van de financiële crisis in 2008.

HSBC voegt eraan toe dat ze in elke regio waar ze actief is winst maakt, met uitzondering van Noord-Amerika. Daar werden de zware verliezen van 2009 gereduceerd tot 80 miljoen dollar voor belastingen.

In tegenstelling tot de Britse concurrenten Royal Bank of Scotland Group Plc en Lloyds Banking Group Plc, diende HSBC geen beroep te doen op fondsen van de belastingbetaler om de wereldwijde financiële crisis het hoofd te bieden. Als gevolg van diezelfde crisis sneuvelden wel ruim 6.000 banen bij de grootste bank van Europa.

De andere Britse grootbanken Lloyds en Barclays maken later deze week hun kwartaalcijfers bekend.

Voor de eerste zes maanden van 2010 boekt HSBC een winst van 11,1 miljard dollar (7 miljard pond). Ook de nettowinst noteerde van 3,35 miljard dollar in 2009 tot 6,76 miljard dollar tweemaal hoger. De forse winststijging dankt de grootbank aan de lagere provisies voor slechte leningen. Volgens de topman staan de voorzieningen op de kredietportefeuille nu op het laagste peil sinds het begin van de financiële crisis in 2008. HSBC voegt eraan toe dat ze in elke regio waar ze actief is winst maakt, met uitzondering van Noord-Amerika. Daar werden de zware verliezen van 2009 gereduceerd tot 80 miljoen dollar voor belastingen. In tegenstelling tot de Britse concurrenten Royal Bank of Scotland Group Plc en Lloyds Banking Group Plc, diende HSBC geen beroep te doen op fondsen van de belastingbetaler om de wereldwijde financiële crisis het hoofd te bieden. Als gevolg van diezelfde crisis sneuvelden wel ruim 6.000 banen bij de grootste bank van Europa.De andere Britse grootbanken Lloyds en Barclays maken later deze week hun kwartaalcijfers bekend.