HSBC, de grootste bank van Europa, heeft in het eerste halfjaar 10,28 miljard dollar (7,74 miljard euro) nettowinst behaald. De forse winststijging van bijna een kwart valt niettemin onder de analistenverwachtingen.

De winststijging bedroeg 22 procent tot 10,28 miljard dollar tegenover de 10,57 miljard dollar die de analisten hadden vooropgesteld. Het aandeel verloor maandagvoormiddag in Londen tot 4,6 procent.

HSBC waarschuwde bij de bekendmaking van de halfjaarresultaten voor een onverwachte terugval van de Chinese markt in het eerste kwartaal. "Er was een vertraging in de sneller groeiende markten in de recente kwartalen", aldus CEO Stuart Gulliver tijden een conference call. Zelfs groeimarkten ondergaan cycli, en dit heeft een impact op HSBC's inkomsten en operationele groei, klonk het.

Voorts vreest HSBC de potentiële 'uiterst schadelijke impact' van de plannen om bonussen te beperken in de Europese Unie. De omzet daalde met 7 procent lager tot 34,4 miljard dollar. (Belga/BO)

HSBC, de grootste bank van Europa, heeft in het eerste halfjaar 10,28 miljard dollar (7,74 miljard euro) nettowinst behaald. De forse winststijging van bijna een kwart valt niettemin onder de analistenverwachtingen. De winststijging bedroeg 22 procent tot 10,28 miljard dollar tegenover de 10,57 miljard dollar die de analisten hadden vooropgesteld. Het aandeel verloor maandagvoormiddag in Londen tot 4,6 procent. HSBC waarschuwde bij de bekendmaking van de halfjaarresultaten voor een onverwachte terugval van de Chinese markt in het eerste kwartaal. "Er was een vertraging in de sneller groeiende markten in de recente kwartalen", aldus CEO Stuart Gulliver tijden een conference call. Zelfs groeimarkten ondergaan cycli, en dit heeft een impact op HSBC's inkomsten en operationele groei, klonk het. Voorts vreest HSBC de potentiële 'uiterst schadelijke impact' van de plannen om bonussen te beperken in de Europese Unie. De omzet daalde met 7 procent lager tot 34,4 miljard dollar. (Belga/BO)