Horeca betaalt voor muziek die niet gedraaid is
Cafés en restaurants zullen dit jaar waarschijnlijk in totaal vijf maand gesloten zijn. Toch vrezen ze dat ze bijna de volle pot moeten betalen aan auteursrechten voor de muziek die ze spelen in hun zaak. Dat schrijven De Standaard en Gazet van Antwerpen donderdag.
Het is weinig waarschijnlijk dat de horecazaken nog de deuren mogen openen dit jaar. Bijgevolg zullen ze in 2020 vijf maanden de deuren gesloten hebben. Toch moeten ze vrijwel de volledige auteursrechtenvergoeding betalen aan Unisono, het inningsplatform van onder meer de auteursvereniging Sabam. Unisono biedt de horecazaken momenteel slechts een ‘solidariteitskorting’ van één maand aan op het jaarforfait.
‘Het is heel vreemd dat onze leden auteursrechten moeten betalen voor de maanden waarop ze verplicht gesloten zijn’, zegt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen. ‘We willen een factuur die op een eerlijke en objectieve manier berekend wordt’, vult Pierre Poriau van de Fédération Horeca Wallonie aan.
De drie regionale horecafederaties van het land overleggen volgende week met Unisono. ‘Ik wil daar niet op vooruitlopen, omdat we het overleg alle kans op slagen willen geven’, zegt Olivier Maeterlinck van Unisono. ‘Horecazaken betalen elk jaar een forfaitbedrag. In april zijn we al overeengekomen dat ze voor één maand geen auteursrechten moesten betalen. We hebben zeker begrip voor het feit dat ze langer moesten sluiten dan die ene maand. Anderzijds zijn ook de auteurs en musici ontzettend hard getroffen. Ook zij hebben al heel veel inkomsten zien wegvallen.’
Unisono hoopt dat de federale regering met compensaties voor auteurs en artiesten over de brug komt.