Britse media hadden maandag al melding gemaakt van de sluitingsplannen, en die plannen heeft de automaker nu ook bevestigd. Volgens Honda is de beslissing een gevolg van evoluties in de auto-industrie en de nood om meer elektrische wagens te lanceren. De sluiting heeft niks te maken met de brexit, aldus het bedrijf.

'Er is geen verband met de brexit, wel met globale veranderingen', aldus Ian Howells, senior vicepresident voor Honda in Europa in een reactie aan de BBC. De fabriek in Swindon was vorig jaar goed voor de productie van 160.000 auto's, met name die van het populaire model Civic.

De sluiting is een nieuwe zware slag voor de Britse auto-industrie. Begin februari maakte Nissan nog bekend dat het niet langer van plan is het nieuwe model van de X-Trail in het Britse Sunderland te gaan bouwen.

De vakbonden bij Honda in Europa reageren verrast op de aankondiging van de Japanse wagenbouwer Honda om de fabriek in het Britse Swindon en een Turkse fabriek te sluiten. De verkoop in Europa daalt bovendien al langer, hekelen ze, wat op langere termijn gevolgen dreigt te hebben voor de werkgelegenheid, ook in België.

De Europese werknemersdelegatie wil mee oplossingen zoeken om de productie in Swindon (deels) verder te zetten, klinkt het. 'Ook zijn we meer dan bezorgd over de top down-beslissingen die Honda neemt, de gevolgen voor de andere sites in Europa en de onzekerheid die gecreëerd is over de toekomst van Honda in Europa.', luidt het in vakbondskringen.

Britse media hadden maandag al melding gemaakt van de sluitingsplannen, en die plannen heeft de automaker nu ook bevestigd. Volgens Honda is de beslissing een gevolg van evoluties in de auto-industrie en de nood om meer elektrische wagens te lanceren. De sluiting heeft niks te maken met de brexit, aldus het bedrijf. 'Er is geen verband met de brexit, wel met globale veranderingen', aldus Ian Howells, senior vicepresident voor Honda in Europa in een reactie aan de BBC. De fabriek in Swindon was vorig jaar goed voor de productie van 160.000 auto's, met name die van het populaire model Civic. De sluiting is een nieuwe zware slag voor de Britse auto-industrie. Begin februari maakte Nissan nog bekend dat het niet langer van plan is het nieuwe model van de X-Trail in het Britse Sunderland te gaan bouwen.De vakbonden bij Honda in Europa reageren verrast op de aankondiging van de Japanse wagenbouwer Honda om de fabriek in het Britse Swindon en een Turkse fabriek te sluiten. De verkoop in Europa daalt bovendien al langer, hekelen ze, wat op langere termijn gevolgen dreigt te hebben voor de werkgelegenheid, ook in België. De Europese werknemersdelegatie wil mee oplossingen zoeken om de productie in Swindon (deels) verder te zetten, klinkt het. 'Ook zijn we meer dan bezorgd over de top down-beslissingen die Honda neemt, de gevolgen voor de andere sites in Europa en de onzekerheid die gecreëerd is over de toekomst van Honda in Europa.', luidt het in vakbondskringen.