Vrijdag was al duidelijk geworden dat beide bedrijven een fusie bestudeerden. Uiteindelijk gaven beide raden van bestuur groen licht.

Het gaat om een fusie tussen gelijken. CEO wordt Bruno Lafont, de huidige topman van Lafarge.

De nieuwe groep heeft een gecombineerde omzet van 32 miljard euro en een gecombineerde operationele winst (ebitda) van 6,5 miljard euro. Er worden synergieën voorzien van meer dan 1,4 miljard euro.

Verwacht wordt dat de transactie de eerste jaarhelft van 2015 worden afgesloten.

Het Belgische GBL van miljardair Albert Frère steunt de toenadering, luidt het in een mededeling. GBL is de belangrijkste aandeelhouder van Lafarge, met een deelneming van 21 procent.

De participatie vertegenwoordigt een marktwaarde van 3,9 miljard euro. GBL zal haar aandelen inbrengen in het openbare ruilbod van Holcim. Na de transactie zal GBL ongeveer 10 procent van de nieuwe groep bezitten.

Door de fusie ontstaat de absolute nummer één in de cementsector, een industrie die kampt met overcapaciteit en hoge energiekosten. (Belga/BO)

Vrijdag was al duidelijk geworden dat beide bedrijven een fusie bestudeerden. Uiteindelijk gaven beide raden van bestuur groen licht. Het gaat om een fusie tussen gelijken. CEO wordt Bruno Lafont, de huidige topman van Lafarge. De nieuwe groep heeft een gecombineerde omzet van 32 miljard euro en een gecombineerde operationele winst (ebitda) van 6,5 miljard euro. Er worden synergieën voorzien van meer dan 1,4 miljard euro. Verwacht wordt dat de transactie de eerste jaarhelft van 2015 worden afgesloten. Het Belgische GBL van miljardair Albert Frère steunt de toenadering, luidt het in een mededeling. GBL is de belangrijkste aandeelhouder van Lafarge, met een deelneming van 21 procent.De participatie vertegenwoordigt een marktwaarde van 3,9 miljard euro. GBL zal haar aandelen inbrengen in het openbare ruilbod van Holcim. Na de transactie zal GBL ongeveer 10 procent van de nieuwe groep bezitten. Door de fusie ontstaat de absolute nummer één in de cementsector, een industrie die kampt met overcapaciteit en hoge energiekosten. (Belga/BO)