Het nieuwe Greenyard Foods is geboren

© Photonews
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De fusie van Greenyard Foods met Univeg is een feit. 79 procent van de aandeelhouders was vertegenwoordigd op een bijzondere algemene vergadering, en ze stemden allemaal voor de fusie.

Daarmee is het officieel: Greenyard Foods, een verwerker van diepvriesgroenten, en Univeg, een verkoper van verse groenten en fruit, gaan samen. Een derde kleinere partij is Peatinvest, een producent van teeltgrond.

Bijna 13 miljoen aandelen, of bijna 79 procent, was vertegenwoordigd voor de stemming. Ze stemden allemaal voor. Voor hun inbreng krijgen de aandeelhouders van Univeg en Peatinvest 25,5 miljoen nieuwe aandelen van Greenyard Foods. Het aantal aandelen klimt daarmee naar 44,4 miljoen. Het bedrijf gaat voortaan door het leven als Greenyard Foods Group. De hoofdaandeelhouders zijn Hein Deprez en zijn zus Veerle, met 51 procent van de aandelen.

Geen vragen

De aandeelhouders zien de transactie duidelijk zitten. Sinds begin dit jaar klom het aandeel van Greenyard Foods met 46 procent. Er werd gisteren ook geen enkele vraag gesteld over de fusie. “Ik had er nochtans graag gekregen”, meldde na de vergadering een glunderende Hein Deprez, motor achter de fusie, en uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur van de fusiegroep. “Onze presentatie was blijkbaar heel goed. We hebben duidelijk gesteld waar we naartoe willen. Maar wat we vandaag creëren, is niet het doel. Het doel is een ambitieus project verder uit te bouwen, iets waar we al 25 jaar mee bezig zijn”.

Greenyard Foods Group wil een leidende speler zijn in groenten en fruit, vooral voor supermarkten. De klanten zijn onder meer Albert Heijn, Aldi, Carrefour, Delhaize, Edeka, Lidl en Tesco. De markt van fruit en groenten in de Europese Unie weegt 101 miljard euro aan omzet in winkelverkoop. Daarin is Greenyard Foods met zijn omzet van een verwachte 3,9 miljard euro vrij klein. Maar het bedrijf heeft belangrijke marktaandelen (15 tot 20%) in de landen waar het actief is, vooral België en de buurlanden. Dat zijn interessante markten, oordeelt Francis Kint, operationeel directeur van de fusiegroep. West-Europa heeft grote winkelketens, kwaliteitsbewuste consumenten, en een hoog percentage van invoer van fruit en groenten. Daarin is Greenyard Foods Group goed, met meestal eigen kantoren in de landen van waaruit fruit en groenten naar West-Europa komen.

Een uitdaging voor de onderneming, en mee een verklaring voor de geringe winstgevendheid, is het gebrek aan merken. “We kunnen niet aan merken bouwen”, vindt Hein Deprez. Merken staan voor altijd hetzelfde product, met een ver doorgedreven standaardisatie, en waarin consumenten vertrouwen hebben. Maar fruit en groenten zijn veel meer gediversifieerd. Ook al is het gezond elke dag een banaan te eten, het gebeurt zelden.” Toch heeft de onderneming marktmacht, vooral door de schaalgrootte en het brede assortiment. De fusie verstevigt beide elementen nog.

Welke synergie?

De bedoeling van de fusiegroep is uiteraard ook synergiecreatie. CEO Marleen Vaesen ziet 200 miljoen euro bijkomende omzet, door een versterkt gezamenlijk aanbod van groenten en fruit naar de winkels (100 miljoen euro), én door allerlei innovaties (nog eens 100 miljoen euro). Dat zou een recurrente bedrijfskasstroom van 10 tot 14 miljoen euro genereren.

“We plannen geen operationele besparingen, maar we zijn ervan overtuigd dat ook die er zullen zijn”, meldt Vaesen. Ook op rentelasten kan worden bespaard, tot 12 miljoen euro per jaar, en op belastinguitgaven (1 miljoen euro per jaar). Verwacht wordt dat de fusiegroep streeft naar een herfinanciering van de kredietlijnen en obligatieleningen, tegen gunstiger voorwaarden. “Binnen drie tot vijf jaar zou onze vrije cashflow met 23 tot 27 miljoen euro verbeteren”, telt CFO Koen Sticker.

Aandelenverkoop

Door de fusie vermindert het aantal vrij verhandelbare aandelen op de beurs tot 5,4 procent. Het streefdoel is 20 tot 25 procent. Daarom zullen Hein en Veerle Deprez en Gimv (11,8%), voor 150 miljoen euro aandelen verkopen. Afhankelijk van de interesse kan dat bedrag nog veranderen. Hein en Veerle Deprez behouden minimaal 30 procent van de aandelen. Afwachten of de timing geschikt is, met de Griekse perikelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content