Het einde van boekenclub ECI

07/01/14 om 11:58 - Bijgewerkt om 11:58

Bron: Trends

De boekenclub ECI zit in financiële problemen. De Nederlandse onderneming, die in handen is van de investeringsgroep Clearwood, kreeg uitstel van betaling van de rechter, terwijl zustermaatschappij E-Ways failliet verklaard werd.

Het einde van boekenclub ECI

© Thinkstock

ECI baat webwinkels uit in Nederland en België. Door het faillissement van E-Ways, dat ook instaat voor het voorraadbeheer en de exploitatie van de webwinkel van Free Record Shop, komt de online dienstverlening in het gedrang.

ECI is bij de meeste mensen bekend als de boekenclub die in 1967 opgericht werd om het lezen in Nederland te bevorderen. Het bedrijf beidde zijn postorderactiviteiten snel uit naar België. Leden van ECI konden profiteren van belangrijke kortingen op de normale verkoopprijs van boeken. Later werd het aanbod uitgebreid met muziek, films en games, en werd er een netwerk van winkels uitgebouwd.

In 2009 sloeg ECI een heel andere weg in: van een boekhandelaar die uitsluitend toegankelijk was voor leden transformeerde de onderneming zich tot een 'open' multimediashop waar ook niet-leden terecht konden. In Nederland gingen achttien winkels dicht, in België werd het aantal winkels verminderd van zes tot één in Hasselt. De onlineverkoop werd geconcentreerd op de websites ECI en Cosmox. De late omslag naar het internet zadelde ECI met een kostennadeel op tegenover Bol.com, dat in Nederland en België de slag om de onlinekoper lijkt te winnen.

Lees meer over:

Onze partners