De Europese Commissie gaat akkoord met het herstructureringsprogramma van bank-verzekeraar ING. Dat maakt de commissie maandag bekend.

ING zag zich verpicht te herstructureren in ruil voor de staatsteun die het in 2008 ontving om de kredietcrisis het hoofd te bieden. De Nederlandse bank-verzekeraar had echter moeite te voldoen aan een aantal van de eisen die Brussel stelde, waarop een aangepast plan werd ingediend.

Na lange onderhandelingen, waarbij ook de Nederlandse staat betrokken was, geeft de commissie groen licht voor de nieuwe voorstellen. ING krijgt daardoor langer de tijd om onder meer de Europese verzekeringsactiviteiten af te splitsen. Die afsplitsing moet nu in 2015 plaatsvinden.

In datzelfde jaar moet ook de nieuw op te zetten NN Bank, die samengevoegd wordt met de Westland Utrecht Bank (WUB), verzelfstandigd worden. Zo komt er een nieuwe speler op de Nederlandse retailmarkt, wat een voorwaarde van de Europese concurrentiewaakhond was.

ING heeft voorts nog toegezegd om uiterlijk in 2015 de resterende staatssteun terug te betalen, plus een premie van 50 procent. De bank-verzeeraar is van plan dat te doen in vier delen van elk 1,125 miljard euro. De eerste tranche wordt op 26 november overgemaakt.

Aanvankelijk moest ING al zijn verzekeringsactiviteiten en WUB uiterlijk eind 2013 afstoten. Dat blijkt in de huidige marktomstandigheden lastig,waardoor het bedrijf onder voorwaarden extra tijd krijgt.

Voor de Europese verzekeringstak betekent dit dat de helft eind 2015 moet zijn verkocht en de rest eind 2018. De Aziatische activiteiten moeten uiterlijk eind volgend jaar voor de helft zijn verkocht en eind 2016 helemaal. Van de Amerikaanse activiteiten moet eind volgend jaar een kwart zijn afgestoten, een jaar later de helft en eind 2016 de rest. (Belga/BO)

De Europese Commissie gaat akkoord met het herstructureringsprogramma van bank-verzekeraar ING. Dat maakt de commissie maandag bekend.ING zag zich verpicht te herstructureren in ruil voor de staatsteun die het in 2008 ontving om de kredietcrisis het hoofd te bieden. De Nederlandse bank-verzekeraar had echter moeite te voldoen aan een aantal van de eisen die Brussel stelde, waarop een aangepast plan werd ingediend. Na lange onderhandelingen, waarbij ook de Nederlandse staat betrokken was, geeft de commissie groen licht voor de nieuwe voorstellen. ING krijgt daardoor langer de tijd om onder meer de Europese verzekeringsactiviteiten af te splitsen. Die afsplitsing moet nu in 2015 plaatsvinden. In datzelfde jaar moet ook de nieuw op te zetten NN Bank, die samengevoegd wordt met de Westland Utrecht Bank (WUB), verzelfstandigd worden. Zo komt er een nieuwe speler op de Nederlandse retailmarkt, wat een voorwaarde van de Europese concurrentiewaakhond was. ING heeft voorts nog toegezegd om uiterlijk in 2015 de resterende staatssteun terug te betalen, plus een premie van 50 procent. De bank-verzeeraar is van plan dat te doen in vier delen van elk 1,125 miljard euro. De eerste tranche wordt op 26 november overgemaakt. Aanvankelijk moest ING al zijn verzekeringsactiviteiten en WUB uiterlijk eind 2013 afstoten. Dat blijkt in de huidige marktomstandigheden lastig,waardoor het bedrijf onder voorwaarden extra tijd krijgt. Voor de Europese verzekeringstak betekent dit dat de helft eind 2015 moet zijn verkocht en de rest eind 2018. De Aziatische activiteiten moeten uiterlijk eind volgend jaar voor de helft zijn verkocht en eind 2016 helemaal. Van de Amerikaanse activiteiten moet eind volgend jaar een kwart zijn afgestoten, een jaar later de helft en eind 2016 de rest. (Belga/BO)