Live Herlees: Nationale staking: economische schade loopt in de miljoenen

13/02/19 om 10:59 - Bijgewerkt om 17:54

De vakbonden hadden voor vandaag - woensdag - een 'ongeziene' staking aangekondigd. De hinder bleek in ieder geval aanzienlijk. Voor vele grote bedrijven viel de productie vandaag eenvoudigweg stil. De economische schade als gevolg daarvan wordt geraamd op ettelijke miljoenen euro's.

Herlees: Nationale staking: economische schade loopt in de miljoenen

© belga

 • Bart Osaer

  Helft winkelpunten van Proximus bleef dicht

  Ongeveer de helft van de winkelpunten van Proximus hield woensdag de deuren gesloten. Toch bleef de hinder naar de klant toe zeer beperkt, zegt woordvoerder Fabrice Gansbeke van Proximus. Sommige winkelpunten waren niet bereikbaar, omdat het winkelcentrum waarin ze gelegen zijn dicht bleef, aldus Gansbeke. Bij de callcenters lag de wachttijd amper iets hoger dan op een normale dag. Dat kwam deels doordat ook het aantal oproepen lager lag dan anders, klinkt het.

  Op het vlak van interventies of installaties bij de mensen thuis had de vakbondsactie nauwelijks impact, 'maar er was bij het inplannen van de afspraken natuurlijk al wel rekening gehouden met de staking', zegt Fabrice Gansbeke. Hoeveel werknemers uiteindelijk aan de staking deelnamen, kon de woordvoerder niet kwijt.

  Nationale staking van de vakbonden op 13 februari

  Nationale staking van de vakbonden op 13 februari © Morgan Milan

 • Bart Osaer

  Burgemeester Patrick Dewael laat stakersposten in Tongeren opdoeken

  Op het industrieterrein Tongeren-Oost zijn woensdagmorgen drie stakersposten opgedoekt na tussenkomst van burgemeester Patrick Dewael (Open Vld). De burgemeester trok naar de stakersposten aan de toegangswegen naar het industrieterrein Tongeren-Oost. Dewael vroeg de stakers om de openbare weg niet langer te blokkeren. De stakers ruimden de stakersposten dan ook op, waarbij geen incidenten plaatsvonden. Volgens Dewael is het zijn verantwoordelijkheid als burgemeester om de toegang tot de openbare weg te verzekeren.

 • Bart Osaer

  Stakersposten in Gentse haven bouwen af

  De staking in het Gentse havengebied is over haar hoogtepunt heen. Stakersposten aan de Meulestedebrug en de Vliegtuiglaan blokkeren niet langer het verkeer. Aan de Ghelamco Arena, waar eerder op de dag een bestuurder op vakbondsleden was ingereden, is de stakerspost opgeruimd. Het Oost-Vlaamse Voka klaagt ondertussen dat burgemeesters De Clercq van Gent en D'Haese van Aalst niet hebben ingegrepen om wegblokkades te voorkomen.

  Het scheepvaartverkeer heeft amper hinder ondervonden in North Sea Port omdat de loodsen normaal functioneren. Wel is lading van aangemeerde schepen niet behandeld omdat geen dokwerkers voorhanden waren. De havenbedrijven kunnen donderdag die achterstand vlot inhalen. Een overzetdienst voor zowat 300 vrachtwagens en 150 personenwagens vaarde woensdag niet uit.

  Wel is de schade voor producerende bedrijven in de haven, zoals ArcelorMittal, Volvo Cars en Volvo Trucks, aanzienlijk. Daar lag de band woensdag stil. Werkwilligen hadden de grootste moeite om de zowat 300 bedrijven in het havengebied te bereiken door een tiental stakersposten. De economische schade wordt geraamd op miljoenen euro's.

 • Bart Osaer

  'Staking in regio Antwerpen was een groot succes'

  'De staking is voorbeeldig georganiseerd en verlopen', zegt algemeen secretaris Dirk Schoeters van ABVV Antwerpen. 'De regio Antwerpen - net als het hele land trouwens - ligt vandaag stil.' Volgens Schoeters zijn er weinig werkwilligen de stakingsposten gepasseerd. 'De Haven ligt toe, de Scheldelaan ligt toe, het openbaar vervoer staat stil, de stadsdiensten zijn in staking en vele andere grote én kleine bedrijven liggen plat.'

  Ook bij ACV werd de oproep in Antwerpen massaal opgevolgd. Buiten de grote en cruciale sectoren - de haven, de petrochemie op de Scheldelaan - werd er actie gevoerd in honderden bedrijven, organisaties, instellingen, handelszaken, diensten, overheidsdiensten en administraties.' Op het industrieterrein Berkebossen in Mol en het industriepark van Wommelgem waren er woensdagochtend filterblokkades. Werkwilligen mochten wel passeren.

 • Bart Osaer

  ABVV bereid te onderhandelen, maar 'enkel voor ernstig overleg'

  De socialistische vakbond wil wel weer aan tafel met de werkgevers, maar enkel voor 'ernstig' overleg. 'Wij willen altijd onderhandelen, maar dan moet het echt wel ernstig zijn. De vakbonden hebben sociaal gerechtvaardigde eisen die ook de economie ten goede kunnen komen. Met die eisen moet men rekening houden. Louter aan tafel gaan zitten om enkel ja te zeggen op wat de werkgeversorganisaties voorstellen is geen eerlijke vorm van overleg"' aldus Miranda Ulens, algemeen secretaris van het ABVV.

  Bonden en werkgevers raakten het in een vorige overlegronde niet eens over een nieuw loonakkoord voor de periode 2019-2020. De bonden vinden een loonsverhoging van 0,8 procent bovenop de index onvoldoende, terwijl de werkgevers vasthouden aan de loonwet. Die zegt dat de maximale loonmarge van 0,8 procent niet mag worden overschreden.

 • Bart Osaer

  'Vakbonden schieten zichzelf in de voet met politieke staking'

  Volgens ondernmersorganisatie Voka schieten de vakbonden zichzelf in de voet met de staking. 'Een akkoord vind je niet op straat maar rond tafel', luidt het. Uit een rondvraag door de werkgeversorganisatie blijkt dat bijna 8 op de 10 heel grote bedrijven een verminderde productie signaleren of zelfs helemaal geen productie hebben. Bij de bedrijven tussen de 50 en 250 werknemers zakt dat aantal tot 6 op 10. Minder stakingsbereidheid is er bij de kmo's met minder dan 50 werknemers, maar ook hier is er hinder want werknemers komen te laat op het werk, of er zijn problemen bij klanten of leveranciers.

  De economische schade van zo'n staking is moeilijk exact te berekenen, zegt Voka, maar de organisatie schat het kostenplaatje op minstens een half miljard euro. Aangezien de drie zeehavens en de nationale luchthaven zo goed als plat lagen, werd 'onze logistieke navelstreng volledig afgesloten', luidt het. Voka stelt dat de staking van woensdag een politieke staking is tegen de regering, 'waarvan de bedrijven en bij uitbreiding de hele samenleving de dupe worden'.

 • Bart Osaer

  Amper hinder bij West-Vlaamse hogescholen

  De hogescholen en universiteitscampussen ondervinden weinig hinder van de actiedag. Dat blijkt uit een rondvraag van Belga. Bij hogeschool Vives is er geen hinder op de werking, al zijn er wel enkele mensen die staken. Docenten die meedoen aan de actiedag werden gevraagd om de studenten vooraf in te lichten. De hogeschool is er wel van overtuigd dat er minder studenten aanwezig waren door de problemen met het openbaar vervoer. Op de Kortrijkse campus van de KU Leuven heeft enkel het personeel van studentenrestaurant Alma het werk neergelegd. Er was dus geen cateringdienst noch restaurantvoorziening voor de studenten en de rest van het personeel.

 • Bart Osaer

  Derde van Antwerpse stedelijke basisscholen dicht, zware hinder bij huisvuilophaling

  Bij het Antwerps Stedelijk Onderwijs is zowat een derde van de basisscholen woensdag gesloten door de nationale stakingsactie van vakbonden ACV, ABVV en ACLVB. Dat meldt de stad. Ook de huisvuilophaling is sterk vertraagd en verschillende bibliotheken, musea en sportinstellingen zijn niet toegankelijk. De provincie Antwerpen laat dan weer weten dat slechts 2 procent van het eigen personeel staakt en er geen grote gevolgen zijn voor de dienstverlening. Dat geldt ook voor de stad Mechelen.

 • Bart Osaer

  Luchthavenbonden vinden staking grandioos succes: 'Niet onze schuld'

  De vakbonden van de luchtvaartsector zijn tevreden vandaag. Door de nationale staking voor meer koopkracht zijn er 24 uur geen vluchten in het Belgische luchtruim. Brussels Airport ligt er woensdag verlaten bij. Voor Bart Bijnens van het ABVV is de actie een 'grandioos succes'. De vakbondsman hekelt 'het asociale afbraakbeleid van de huidige regering, bijvoorbeeld de pensioenen met hogere pensioenleeftijd en te lage pensioenen, en het loonbeleid met de vernieuwde loonnormwet'. De wet beperkt de opslag beperkt tot maximaal 0,8 procent de komende twee jaar.

  'Niet onze schuld', vult Paul Buekenhout van de christelijke vakbond aan. 'Wij hebben een staking afgekondigd in een nationaal kader ten opzichte van de regering.' Specifiek voor de luchthaven vraagt hij kwalitatievere jobs. 'We hebben afgelopen jaren toch enkele stakingen gekregen, en deze hebben aangetoond dat de kwaliteit van de jobs zeer nefast is. Die kwaliteit moet verhoogd worden, zowel bij de afhandeling als bij vliegtuigmaatschappijen en de cleaning.' Buekenhout vraagt hier opnieuw landingsbanen vanaf 55 en een lagere pensioenleeftijd.

 • Bart Osaer

  Veel klanten voor taxibedrijven in de hoofdstad

  Door het onvoorspelbare aanbod van het openbaar vervoer rekenen veel reizigers op taxibedrijven om op hun bestemming te raken. 'Sinds 5 uur deze ochtend is er quasi een verdubbeling tegenover een normale werkdag', zegt Jean-Michel Courtoy, zaakvoerder van Taxis Verts. Courtoy vermoedt dat vele klanten niet van thuis kunnen werken, maar er zijn ook mensen die beroep deden op een taxi om naar de dokter te gaan. Of zelfs reizigers met een verre bestemming: 'Nu de luchthaven gesloten, moeten we sommige mensen naar het buitenland voeren.'

 • Bart Osaer

  'Slechts bij vier procent van de kmo's wordt er gestaakt'

  Volgens ondernemersorganisatie Unizo is de stakingsbereidheid bij het personeel van kmo's bijzonder klein. Slechts in vier procent van de kmo's wordt er gestaakt, luidt het. Bij de middelgrote bedrijven, met meer dan 50 werknemers wordt er in een kwart van de ondernemingen het werk neergelegd. Daarmee is 'de impact van de staking eigenlijk toch een pak kleiner dan we zelf gedacht hadden', reageert gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. Dat betekent evenwel niet dat er geen hinder is voor de kmo's. Een derde van de bedrijven ondervindt wel degelijk hinder van de staking, vooral omdat in 10 à 15 procent van de gevallen werknemers te laat op het werk komen of leveringen niet kunnen plaatsvinden als gevolg van blokkades of bedrijventerreinen die zijn afgesloten, klinkt het bij Unizo.

 • Bart Osaer

  Vakbondsactie oogst veel bijval in Wallonië

  In het Luikse is de toegang tot de belangrijkste bedrijvenzones, bijvoorbeeld die aan de luchthaven, geblokkeerd. Voertuigen kunnen er niet door, klinkt het bij de christelijke CSC. Ook aan grote winkels zijn er stakingsposten, onder meer bij Ikea en Cora. Winkelcentra zijn voorts afgesloten en veel supermarkten bleven toe, klinkt het nog. Ook het rondpunt met de toegang tot Liege Airport is afgesloten.

  In Oost-België is de bedrijvenzone van Eupen afgesloten en vercheidene bedrijven liggen plat. In Henegouwen staan er bijvoorbeeld veel stakingsposten in de regio Bergen, aan de bedrijvenzones en grote bedrijven. Militanten van de socialistische vakbonden voeren ook een actie bij Google in Baudour, om de multinational op de eisen te wijzen. Zowat 60 van de 400 werknemers van Google gingen volgens de bond aan de slag, vooral mensen van het onderhoud en de beveiliging, klinkt het. Rond Doornik gingen vele bedrijvenzones op slot. In de bedrijvenzone van Orcq, deelgemeente van Doornik, richtte CSC symbolisch een helihaven op, met bestemming de Bahamas. De vakbond wil zo 'fiscale fraude' aanklagen van bedrijven die er actief zijn.

 • Bart Osaer

  Bouwunie en Confederatie Bouw roepen op tot dialoog

  De bouwsector stelt het vandaag de dag nog goed, met een hogere groei dan het nationaal gemiddelde, maar de sector heeft nood aan een stabiel en rustig sociaal klimaat om de vele uitdagingen die op haar afkomen te kunnen beheersen. Dat zegt de Confederatie Bouw woensdag in een reactie op de nationale staking. Net zoals de Bouwunie roept ze op tot dialoog.

 • Bart Osaer

  Vijftigtal passagiers daagt op in luchthaven zonder vluchten

  Kennelijk is niet iedereen op de hoogte van de beslissing van luchtverkeersleider skeyes, die dinsdagavond aankondigde dat er sinds gisteravoind 22 uur 24 uur lang geen vliegtuigen vertrekken van of landen op Brussels Airport. Een lege vertrek- en aankomsthal dus, maar toch daagde een vijftigtal passagiers op, zegt woordvoerster Nathalie Pierard. Donderdag en vrijdag worden daarentegen drukke dagen op de luchthaven.

  een bijna lege vertrekhal op Brussels Airport

  een bijna lege vertrekhal op Brussels Airport © belga