John Heller beklaagde zich erover dat de politici niet meer weten wat ze moeten doen om een nieuwe systeemcrisis in de bankensector te vermijden: "Als er één bank valt, bestaat er een groot risico dat de rest meegesleurd wordt. Daar heeft geen enkele politicus een afdoend antwoord op. Er worden gewoon geen maatregelen genomen die dergelijke systeemcrisis kunnen voorkomen."

En dat komt volgens Heller omdat de overheid blijkbaar niet wil inzien dat niet alle banken gelijk zijn. "Argenta is een lokale speler met één business: bankieren en verzekeren voor particulieren en gezinnen. Een veiliger bank bestaat niet. Het systeemrisico zit bij de grote financiële instellingen die misbruik maken van het spaargeld van de mensen door dit te gebruiken voor zakenbankieren en transacties op de financiële markten."

Voor Heller wordt het hoog tijd dat de regulerende instellingen en de politici daar iets aan doen: "Ofwel moeten grote instellingen in stukken geknipt worden, ofwel moeten er Chinese walls geïnstalleerd worden waardoor cross-subsidiëring tussen verschillende activiteiten niet meer mogelijk is."

Hij pleit er ook voor de 'moral hazard' uit het systeem te halen. "Nu weten systeembanken dat de overheid ze nooit in faling zal laten gaan. En dus doen ze lustig verder: geld van particuliere spaarders wordt ongegeneerd overgepompt naar corporate en investment banking en naar de afdeling financial markets."

De lessen uit de financiële crisis van 2008 zijn misschien getrokken maar ze worden niet in de praktijk omgezet, beklemtoont Heller: "Basel III is dan misschien een goede reglementering, maar het is te weinig en het duurt veel te lang. De normen van Basel III gelden pas in 2018. Waarom moet het allemaal zo lang aanslepen?"

P.C.

John Heller beklaagde zich erover dat de politici niet meer weten wat ze moeten doen om een nieuwe systeemcrisis in de bankensector te vermijden: "Als er één bank valt, bestaat er een groot risico dat de rest meegesleurd wordt. Daar heeft geen enkele politicus een afdoend antwoord op. Er worden gewoon geen maatregelen genomen die dergelijke systeemcrisis kunnen voorkomen." En dat komt volgens Heller omdat de overheid blijkbaar niet wil inzien dat niet alle banken gelijk zijn. "Argenta is een lokale speler met één business: bankieren en verzekeren voor particulieren en gezinnen. Een veiliger bank bestaat niet. Het systeemrisico zit bij de grote financiële instellingen die misbruik maken van het spaargeld van de mensen door dit te gebruiken voor zakenbankieren en transacties op de financiële markten." Voor Heller wordt het hoog tijd dat de regulerende instellingen en de politici daar iets aan doen: "Ofwel moeten grote instellingen in stukken geknipt worden, ofwel moeten er Chinese walls geïnstalleerd worden waardoor cross-subsidiëring tussen verschillende activiteiten niet meer mogelijk is." Hij pleit er ook voor de 'moral hazard' uit het systeem te halen. "Nu weten systeembanken dat de overheid ze nooit in faling zal laten gaan. En dus doen ze lustig verder: geld van particuliere spaarders wordt ongegeneerd overgepompt naar corporate en investment banking en naar de afdeling financial markets." De lessen uit de financiële crisis van 2008 zijn misschien getrokken maar ze worden niet in de praktijk omgezet, beklemtoont Heller: "Basel III is dan misschien een goede reglementering, maar het is te weinig en het duurt veel te lang. De normen van Basel III gelden pas in 2018. Waarom moet het allemaal zo lang aanslepen?" P.C.