De havens in Zeeland en Gent hebben plannen om met elkaar te fuseren, bericht Omroep Zeeland woensdag op zijn website.

De omroep baseert zich op bronnen 'binnen en buiten de havengemeenschap'. Samen zouden de twee kleinere havens in de top 10 van Europa belanden. De plannen zullen maandag bekend worden gemaakt tijdens de Nederlands-Vlaamse top in Gent.

Achter de schermen wordt al tijden onderhandeld over een fusie. Bronnen melden dat consultant McKinsey de voorgenomen samenwerking, in opdracht van de Gentse en Zeeuwse havenschappen onderzocht heeft en een positief advies heeft uitbracht. De businesscase laat zien dat een samenwerking voor beide gunstig uitpakt.

Zo'n vijftien jaar geleden gingen de Zeeuwse havens al eens een samenwerking aan met de haven in Rotterdam, maar daar profiteerde Zeeland niet van. Geen enkel bedrijf kwam er zich in die periode vestigen.

De Rotterdammers zouden de samenwerking alleen zijn aangegaan om Zeeland in de gaten te houden en te voorkomen dat ze klanten binnenhaalden die Rotterdam zelf wilde hebben, aldus Omroep Zeeland. (Belga/BO)

De havens in Zeeland en Gent hebben plannen om met elkaar te fuseren, bericht Omroep Zeeland woensdag op zijn website. De omroep baseert zich op bronnen 'binnen en buiten de havengemeenschap'. Samen zouden de twee kleinere havens in de top 10 van Europa belanden. De plannen zullen maandag bekend worden gemaakt tijdens de Nederlands-Vlaamse top in Gent.Achter de schermen wordt al tijden onderhandeld over een fusie. Bronnen melden dat consultant McKinsey de voorgenomen samenwerking, in opdracht van de Gentse en Zeeuwse havenschappen onderzocht heeft en een positief advies heeft uitbracht. De businesscase laat zien dat een samenwerking voor beide gunstig uitpakt. Zo'n vijftien jaar geleden gingen de Zeeuwse havens al eens een samenwerking aan met de haven in Rotterdam, maar daar profiteerde Zeeland niet van. Geen enkel bedrijf kwam er zich in die periode vestigen. De Rotterdammers zouden de samenwerking alleen zijn aangegaan om Zeeland in de gaten te houden en te voorkomen dat ze klanten binnenhaalden die Rotterdam zelf wilde hebben, aldus Omroep Zeeland. (Belga/BO)