Hansen Transmissions maakt tandwielkasten die als aandrijfsysteem gebruikt worden in windturbines, maar ook in een resem andere industriële toepassingen (kranen, transportbanden, enzovoort).

Vrijdag besliste de onderneming om die laatste divisie, Hansen Industrial Transmissions, te verkopen aan de Japanse groep Sumitomo. De verkoop is niet verwonderlijk. Hansen is de voorbije jaren uitgegroeid tot een wereldleider in tandwielkasten voor windturbines, waardoor het belang van de industriële afdeling in de groepsomzet fors kromp. Die activiteit was in het boekjaar tot eind maart 2010 goed voor 83 miljoen euro omzet of 16 procent van de geconsolideerde omzet.

Hansen Transmissions verhuist de productiecapaciteit in wind, die in Edegem beperkt was tot 1100 megawatt, naar Lommel. Daar beschikt de onderneming over een capaciteit van 6000 megawatt. Voor Hansen is er een duidelijke industriële logica: de oudste fabriek die de kleinste aandrijfsystemen maakt (voor windturbines tot 2 megawatt) gaat dicht en de modernste fabriek die de nieuwste producten maakt (tot 6 megawatt) krijgt een hogere benuttingsgraad.

Want de fabrieken van Hansen Transmissions kampen sinds de financiële crisis met een belangrijke overcapaciteit. De bouw van windparken en de markt voor windturbines is sinds eind 2008 zo goed als ingestort omdat de financiering wegviel. "De belangrijkste projectfinancier in de markt voor windenergie was Lehman Brothers en in Europa was Dexia een van de voortrekkers. Maar ook andere belangrijke financiers trokken zich terug", zegt De Ryck.
Momenteel schommelt de capaciteitsbenutting van de windenergiedivisie van Hansen rond 55 tot 60 procent.

Toch maakt de CEO van Hansen Transmissions zich sterk dat het ergste achter de rug is. "De markt blijft heel fragiel. Maar op lange termijn behouden wij ons vertrouwen in deze sector. Er worden vandaag meer projecten getekend dan in het laatste anderhalf jaar, ook grotere projecten. En aan de financieringszijde duiken er nieuwe geïnteresseerden op, onder meer pensioenfondsen. Financiering is vandaag minder een probleem dan twee jaar geleden."

PC

Hansen Transmissions maakt tandwielkasten die als aandrijfsysteem gebruikt worden in windturbines, maar ook in een resem andere industriële toepassingen (kranen, transportbanden, enzovoort). Vrijdag besliste de onderneming om die laatste divisie, Hansen Industrial Transmissions, te verkopen aan de Japanse groep Sumitomo. De verkoop is niet verwonderlijk. Hansen is de voorbije jaren uitgegroeid tot een wereldleider in tandwielkasten voor windturbines, waardoor het belang van de industriële afdeling in de groepsomzet fors kromp. Die activiteit was in het boekjaar tot eind maart 2010 goed voor 83 miljoen euro omzet of 16 procent van de geconsolideerde omzet. Hansen Transmissions verhuist de productiecapaciteit in wind, die in Edegem beperkt was tot 1100 megawatt, naar Lommel. Daar beschikt de onderneming over een capaciteit van 6000 megawatt. Voor Hansen is er een duidelijke industriële logica: de oudste fabriek die de kleinste aandrijfsystemen maakt (voor windturbines tot 2 megawatt) gaat dicht en de modernste fabriek die de nieuwste producten maakt (tot 6 megawatt) krijgt een hogere benuttingsgraad. Want de fabrieken van Hansen Transmissions kampen sinds de financiële crisis met een belangrijke overcapaciteit. De bouw van windparken en de markt voor windturbines is sinds eind 2008 zo goed als ingestort omdat de financiering wegviel. "De belangrijkste projectfinancier in de markt voor windenergie was Lehman Brothers en in Europa was Dexia een van de voortrekkers. Maar ook andere belangrijke financiers trokken zich terug", zegt De Ryck. Momenteel schommelt de capaciteitsbenutting van de windenergiedivisie van Hansen rond 55 tot 60 procent. Toch maakt de CEO van Hansen Transmissions zich sterk dat het ergste achter de rug is. "De markt blijft heel fragiel. Maar op lange termijn behouden wij ons vertrouwen in deze sector. Er worden vandaag meer projecten getekend dan in het laatste anderhalf jaar, ook grotere projecten. En aan de financieringszijde duiken er nieuwe geïnteresseerden op, onder meer pensioenfondsen. Financiering is vandaag minder een probleem dan twee jaar geleden." PC