GSK wint innovatieprijs met vaccin tegen zona

Emmanuel Hanon en Luc Debruyne © Debby Termonia
Bert Lauwers
Bert Lauwers redacteur bij Trends

GSK Vaccines, de in Waver gevestigde wereldmarktleider voor vaccins, wint dankzij zijn kandidaat-vaccin tegen zona of gordelroos de tweejaarlijkse essenscia Innovation Award.

De Innovation Award is de prijs voor de meest beloftevolle innovatie in de Belgische chemie en lifesciences, de belangrijkste industriële sector van ons land. “Het is nooit gemakkelijk projecten uit zo’n verschillende domeinen te vergelijken, maar de jury was unaniem over de keuze van de winnaar”, zegt juryvoorzitter François Cornélis. “Dit is toponderzoek dat een duidelijke Belgische stempel draagt en nog lang toegevoegde waarde en werkgelegenheid zal creëren”, aldus de vroegere topman van PetroFina en Total.

GSK Vaccines – geleid door twee Belgen: CEO Luc Debruyne en directeur onderzoek en ontwikkeling Emmanuel Hanon – haalde het van vijf andere finalisten dankzij shingrix, zijn marktrijp vaccin tegen zona. De goedkeuring van het vaccin, dat een jaarlijks omzetpotentieel van ruim een miljard dollar heeft, wordt nog dit jaar aangevraagd, lieten Debruyne en Hanon eerder deze maand weten in een gezamenlijk interview in Trends. Als shingrix wordt goedgekeurd, is het voor GSK Vaccines het 40ste vaccin dat wordt gecommercialiseerd.

Voor GSK, dat in ons land bijna 9000 werknemers telt, is een vaccin tegen zona al lang een prioriteit, wegens de vergrijzing van de bevolking. Zona, een zeer pijnlijke huidaandoening, slaat vooral toe bij ouderen met een verzwakt immuunsysteem. Het vaccin is het eindresultaat van ruim twintig jaar onderzoek en ontwikkeling en een investering van honderden miljoenen euro’s.

BASF, Evonik, IRE ELiT, Mithra en Qpinch waren de andere finalisten voor de Innovation Award, waarvoor de jury ditmaal een recordaantal van veertig kandidaturen had ontvangen. BASF werd genomineerd voor zijn nieuwe generatie superabsorberende polymeren, waarvoor de eerste productie-eenheid in Antwerpen komt. Evonik kan pronken met een nieuwe molecule die de voeding voor het kweken van kreeften en garnalen efficiënter maakt. IRE ELiT, het innovatiecentrum voor radio-elementen in Fleurus, tekent voor een radio-isotoop waarmee prostaatkanker heel nauwkeurig en in een vroeger stadium kan worden ontdekt. Het Luikse farmabedrijf Mithra mikt op een revolutie in anticonceptie met een pil op basis van het natuurlijke hormoon estetrol. Qpinch ten slotte scoort met de recyclage van restwarmte uit de industrie.

Technologische transformatie

“Dit toont aan dat het domein van chemie en lifesciences enorm ruim is”, aldus Cornélis. “De veertig dossiers die we deze keer hebben ontvangen, bevestigen alles wat we in gedachten hadden toen we vier jaar geleden de prijs hebben gelanceerd. Dit is een tijdperk van technologische transformatie in onze sector, en wij willen dat België op de kaart komt te staan. Met deze prijs willen we mensen aanmoedigen werkgelegenheid en toegevoegde waarde te creëren. Het is intussen heel duidelijk dat België zeer vruchtbare grond is voor bedrijven die willen bijdragen tot die transformatie.”

De twee vorige edities van de Innovation Award werden respectievelijk gewonnen door de Gentse kmo Emulco, in samenwerking met BASF, en door Agfa Graphics. Emulco was erin geslaagd een stug polymeer om te zetten in een bruikbare emulsie, terwijl Agfa een revolutionaire inktsoort voor het drukken op drank- en voedingsverpakking had ontwikkeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content