Grote ontslagronde niet aan de orde bij Belfius

© Belga

Belfius beraadt zich over zijn toekomst, maar een grote ontslagronde komt er vooralsnog niet.

Een nettowinst van 600 miljoen euro of meer tegen 2020. Dat is een van de ambities voor de komende jaren die Belfius vooropgesteld heeft. De nettowinst kwam vorig jaar uit op 506 miljoen euro. Ook sloot de bank een sociaal plan met banenverlies uit. De bank wil gebruikmaken van het natuurlijk verloop.

3,5 procent groei

“Het is onze ambitie naar 2020 toe te groeien met een nettoresultaat boven de 600 miljoen euro”, zei financieel topman Johan Vankelecom vrijdag bij de voorstelling van de toekomststrategie van de bank in overheidshanden. De doelstelling is voldoende ambitieus, klonk het in Londen. “Het gaat om 3,5 procent groei jaar na jaar. Dat is veel meer dan de groeivoet van de Belgische economie.”

De bank wil de verhouding kosten-inkomsten van 64 procent nu in 2020 onder 60 procent brengen. Daarbij denkt Belfius aan een scenario met kosten die 0,5 procent stijgen en de inkomsten 2 procent. Die strikte beheersing van de kosten zal niet gepaard gaan met ontslagen, klonk het.

Leeftijdspiramide

CEO Marc Raisière verwees in dat verband naar de leeftijdspiramide bij de bank. Vanaf 2020, 2021 zullen meer oudere werknemers op natuurlijke wijze de bank verlaten. “We hebben geen sociaal plan voorzien, dat een zeer dure ‘one shot’ zou zijn” omdat er natuurlijke afvloeiingen zullen zijn, aldus de topman. De loonmassa en zal min of meer stabiel blijven, net als de kosten, zei financieel topman Vankelecom daarover.

Dividend

De steun aan de Belgische economie wil Belfius opdrijven van, gecumuleerd, 13,6 miljard euro aan langetermijnkredieten in 2015 naar 60 miljard euro gecumuleerd in de periode 2016-2020. Belfius betaalde deze week voor het eerst een dividend uit aan de Belgische staat. Over boekjaar 2015 gaat er 75 miljoen euro naar de staat. Voor het lopende boekjaar is er sprake van een dividend van ongeveer 150 miljoen euro, een bedrag dat dan in 2017 uitbetaald zou worden. Met welk aandeelhoudersschap de bank verder moet, daarover moet de aandeelhouder, de staat, zich uitspreken, aldus de CEO. Daarbij wees hij op de ‘grote sereniteit’ waarin de samenwerking met de regering verloopt – onder meer wegens de vernieuwing van de mandaten van de onafhankelijke bestuurders – en ook het belang van een Belgische verankering. “In deze sereniteit willen we de komende maanden en jaren werken aan het beste scenario voor de toekomst van Belfius”, aldus de CEO.

Beurs en rente

Een verkoop aan een buitenlandse groep lijkt uitgesloten. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld de plaatsing van een deel aandelen, de intrede van een investeerder of een beursgang. Al is Belfius ‘vandaag zeer tevreden niet genoteerd te zijn’, zei Raisière, rekening houdend met de woelige beurstijden. Hij wees ook op het voordeel dat de bank vandaag heeft met de staat als stabiele aandeelhouder. De lage rente zal de bank verplichten de inkomsten te diversifiëren, zei Marc Raisière nog. Daarvoor wordt het bankverzekeringsmodel versterkt, maar komen er ook andere activiteiten, bijvoorbeeld rond vastgoed (voor gegoede klanten) en de verschillende segmenten van het vermogensbeheer worden uitgewerkt. Voor corporate banking, de bedrijven, mikt Belfius op 13 procent marktaandeel in 2018. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content