Groenen: ‘Moederbedrijf Electrabel doet aan illegale overwaardering’

Kamerleden Jean-Marc Nollet (Ecolo) en Kristof Calvo (Groen) © BELGA

Groen en Ecolo beschuldigen Engie, het moederbedrijf van Electrabel, ervan zijn aandeelhouders misleidende cijfers te serveren. Engie gaat uit van nucleaire stroomproductie in België na 2025 – het jaar van de kernuitstap. De groenen spreken van “illegale overwaarderingen” van de activa voor 5 miljard euro.

De groenen grijpen de nakende publicatie van de jaarresultaten van Engie aan om in de cijfers en documenten van vorig jaar te duiken. Daaruit besluiten ze dat Engie haar Europese activa de afgelopen jaren bewust heeft overgewaardeerd, door ervan uit te gaan dat vier van de Belgische kerncentrales ook na 2025 nog zullen draaien.

De wet op de kernuitstap van 2003 voorziet nochtans een volledig einde van kernenergie in België tegen 2025. De kalender die destijds werd uitgetekend is intussen meermaals omgegooid, met een levensduurverlenging voor de kerncentrale Tihange 1 en nadien ook voor Doel 1 en 2. Maar de rode lijn van 2025 bleef totnogtoe steeds overeind.

In haar “referentiedocument 2014” ziet Engie dat toch even anders. “De groep gaat er – net als in 2013 – van uit dat nucleaire energie noodzakelijk zal zijn om het Belgische energie-evenwicht te verzekeren na de horizon van 2025”, staat in dat rapport. “De berekening van de bedrijfswaarde houdt dus rekening met een hypothese van de verlenging met 20 jaar van de exploitatieduur van de reactoren van de tweede generatie.”

‘Illegaal’

Engie becijferde het risico op waardeveranderingen vorig jaar op 4,4 miljard euro in het scenario van een volledige kernuitstap in 2025. In het scenario van een verlenging met tien jaar voor de reactoren van de tweede generatie (Tihange 2 en 3 en Doel 3 en 4) was dat nog 1 miljard euro.

Groen en Ecolo spreken van een “illegale” verbloeming van de cijfers en vinden dat Engie haar boekje sterk te buiten gaat. “De overwaardering is niet enkel onethisch ten opzichte van haar aandeelhouders, maar bovendien illegaal volgens de International Accounting Standards”, oordelen Kamerleden Kristof Calvo en Jean-Marc Nollet. “De onzekere realiteit onder ogen zien zou Engie in 2014 verplicht hebben een waardevermindering van 4,4 miljard euro door te voeren op haar activa.” Voorts argumenteren de groenen dat Electrabel de minst groene energieproducent is, “ook al beweert men het tegenovergestelde”. En het bedrijf is volgens hen al zeker niet een van de grootste belastingbetalers in België, aangezien de effectieve belastingvoet in 2014 0,38 procent was, zo luidt de kritiek op het “geknoei met de cijfers” nog.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content