In augustus alleen al ging bijna een derde meer bedrijven over de kop dan augustus vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens van handelsinformatiekantoor Graydon Belgium.

De eerste acht maanden van het jaar vielen al 6.764 faillissementen: 4,97 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De stijging is bijna volledig gesitueerd binnen Vlaanderen, waar op acht maanden 3.356 faillissementen vielen: 9,6 procent meer dan een jaar geleden.

Vijfde meer jobs verloren
Als gevolg van faillissementen gingen van januari tot en met augustus 13.508 banen verloren. Dat 18 procent, of bijna een vijfde, meer dan in dezelfde periode het jaar ervoor.

Het meeste aantal banen op de tocht situeert zich logischerwijze in Vlaanderen, waar 6.592 jobs geschrapt werden (+27 procent). In Wallonië is de stijging van het aantal ontslagen beperkter (4.725, of +21 procent), terwijl terwijl er in Brussel zelfs een daling was (2.388, -7 procent).

Geen beterschapVooral in de horeca (+8,62 procent), de groothandel (+7,5 procent) en de bouw (+6,42 procent) gingen meer bedrijven bankroet. In de kleinhandel luwt de faillissementenstorm.

Vooral bij KMO's stijgt het aantal falingen. Maar in juli gingen toch ook twee bedrijven over de kop met meer dan 100 werknemers, namelijk JLF uit Oudenaarde en Toodo Food uit Gent. Dat brengt het aantal faillissementen van bedrijven met meer dan 100 werknemers voor 2012 al op negen, of twee meer op jaarbasis. Het zwaarste augustusfaillissement was bij D.T.L.G. uit Herstal, met 90 personeelsmedewerkers

Ook in het najaar verwacht Graydon geen beterschap, maar nog steeds een "piekend faillissementenniveau". (Belga/KVDA)

In augustus alleen al ging bijna een derde meer bedrijven over de kop dan augustus vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens van handelsinformatiekantoor Graydon Belgium. De eerste acht maanden van het jaar vielen al 6.764 faillissementen: 4,97 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De stijging is bijna volledig gesitueerd binnen Vlaanderen, waar op acht maanden 3.356 faillissementen vielen: 9,6 procent meer dan een jaar geleden. Vijfde meer jobs verloren Als gevolg van faillissementen gingen van januari tot en met augustus 13.508 banen verloren. Dat 18 procent, of bijna een vijfde, meer dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Het meeste aantal banen op de tocht situeert zich logischerwijze in Vlaanderen, waar 6.592 jobs geschrapt werden (+27 procent). In Wallonië is de stijging van het aantal ontslagen beperkter (4.725, of +21 procent), terwijl terwijl er in Brussel zelfs een daling was (2.388, -7 procent). Geen beterschapVooral in de horeca (+8,62 procent), de groothandel (+7,5 procent) en de bouw (+6,42 procent) gingen meer bedrijven bankroet. In de kleinhandel luwt de faillissementenstorm. Vooral bij KMO's stijgt het aantal falingen. Maar in juli gingen toch ook twee bedrijven over de kop met meer dan 100 werknemers, namelijk JLF uit Oudenaarde en Toodo Food uit Gent. Dat brengt het aantal faillissementen van bedrijven met meer dan 100 werknemers voor 2012 al op negen, of twee meer op jaarbasis. Het zwaarste augustusfaillissement was bij D.T.L.G. uit Herstal, met 90 personeelsmedewerkers Ook in het najaar verwacht Graydon geen beterschap, maar nog steeds een "piekend faillissementenniveau". (Belga/KVDA)