GlaxoSmithKline (GSK) heeft smeergeld betaald aan Chinese functionarissen en artsen via reisagentschappen en adviesbureaus om de verkoopprijzen van zijn producten in China de hoogte in te jagen.

Vier hooggeplaatste medewerkers van de Chinese afdeling van de Britse farmaceutische groep zijn opgepakt, terwijl de hoogste baas van GSK in China het land zou hebben verlaten.

Sinds 2007 heeft GSK tot 3 miljard yuan (370 miljoen euro) gestort op de rekeningen van 700 reisagentschappen en adviesbureaus, verklaarde Gao Feng maandag, het hoofd van de antifraude-eenheid van het ministerie van Openbare Veiligheid.

"We hebben voldoende redenen om te vermoeden dat die transfers op een illegale manier gebeurd zijn. Men zou kunnen zeggen dat de reisagentschappen en GSK 'partners in crime' waren," aldus Gao Feng.

Volgens de Chinese overheid zouden plaatselijke managers van GSK hun omkooppraktijken inmiddels hebben toegegeven, zonder al te veel details te verschaffen.

China wordt een steeds belangrijker afzetmarkt voor internationale farmaceutische bedrijven, die mikken op de groeilanden ter compensatie van een lagere omzet op de westerse markten. Die terugval heeft onder meer te maken met vervallen octrooibescherming op bepaalde medicijnen. (Belga/BO)

GlaxoSmithKline (GSK) heeft smeergeld betaald aan Chinese functionarissen en artsen via reisagentschappen en adviesbureaus om de verkoopprijzen van zijn producten in China de hoogte in te jagen.Vier hooggeplaatste medewerkers van de Chinese afdeling van de Britse farmaceutische groep zijn opgepakt, terwijl de hoogste baas van GSK in China het land zou hebben verlaten. Sinds 2007 heeft GSK tot 3 miljard yuan (370 miljoen euro) gestort op de rekeningen van 700 reisagentschappen en adviesbureaus, verklaarde Gao Feng maandag, het hoofd van de antifraude-eenheid van het ministerie van Openbare Veiligheid. "We hebben voldoende redenen om te vermoeden dat die transfers op een illegale manier gebeurd zijn. Men zou kunnen zeggen dat de reisagentschappen en GSK 'partners in crime' waren," aldus Gao Feng.Volgens de Chinese overheid zouden plaatselijke managers van GSK hun omkooppraktijken inmiddels hebben toegegeven, zonder al te veel details te verschaffen. China wordt een steeds belangrijker afzetmarkt voor internationale farmaceutische bedrijven, die mikken op de groeilanden ter compensatie van een lagere omzet op de westerse markten. Die terugval heeft onder meer te maken met vervallen octrooibescherming op bepaalde medicijnen. (Belga/BO)