Gimv en Fortino (het investeringsfonds van ex-Telenet-topman Duco Sickinghe en ex-CFO Renaat Berckmoes) stuurden woensdagavond om 20 uur een persbericht de wereld in over een formeel reddingsvoorstel, dat om 22u.30 ook naar de andere leden van de raad van bestuur werd verzonden.

Dat voorstel is het eerste dat formeel op tafel van de raad van bestuur komt. Die laat wellicht nog voor het komende weekend weten of hij het aanvaardt, afwijst, of meer tijd vraagt om het te bestuderen. Achilleshiel lijkt te zijn dat het voorstel slechts een beperkte inbreng van vers kapitaal (5 miljoen euro) inhoudt, terwijl het grootste deel van de in totaal 47,2 miljoen euro die zou worden geïnvesteerd, bestaat uit schuldfinanciering en financiële instrumenten als winstbewijzen. Bovendien krijgen de nieuwe schulden, los van de zware dilutie voor de bestaande aandeelhouders, prioriteit in het reddingsplan.

Een eerder voorstel van Gimv en Fortino kreeg te weinig steun van de andere aandeelhouders. Ditmaal zouden vooral de Belgische aandeelhouders (DG Infra +, PMV, FPIM) en schuldeisers mee op de kar springen. Onduidelijk is de houding van het Franse investeringsfonds Demeter en de oorspronkelijke (Amerikaanse en Duitse) aandeelhouders van het beursvehikel ECT, waarmee Electrawinds eerder fuseerde.

Hoedanook is duidelijk dat Gimv de touwtjes in handen heeft bij de redding. Het bedrijf is met 7,3% momenteel niet de grootste aandeelhouder, maar is, behalve bestuurder en betrokkene bij het reddingsplan, wel één van de grootste schuldeisers. Indien het die tegen de huidige beurskoers omzet in aandelen, is het in één klap de grootste aandeelhouder.

Dat brengt de bestaande aandeelhouders in een catch 22: het voorstel van Gimv/Fortino kan maar slagen mits de huidige aandeelhouders ermee instemmen. Indien ze zelf met een alternatief voorstel op de proppen willen komen, heeft dat plan maar kans van slagen indien de Gimv (en anderen) bereid zijn hun schulden om te zetten in kapitaal.

Dat het voorstel de bestaande aandeelhouders tot exclusiviteit verplicht, wat wil zeggen dat ze niet meer met andere partijen mogen spreken, wijst erop dat Gimv/Fortino op zijn minst nog rekening houden met die mogelijkheid, en ze alvast willen uitsluiten.

Zelfs indien de bestaande aandeelhouders met een alternatief op de proppen komen, is het zonneklaar dat er nog activa verkocht moeten worden, en meer dan waarschijnlijk ook onderdelen die dit voorjaar nog tot de kernactiviteiten werden gerekend: wind en geïntegreerde biomassa in België, Frankrijk, Servië, Roemenië en Kenia. Met het nieuwe geld kan het bedrijf een gedwongen verkoop van die activa vermijden. Er zijn al een aantal biedingen op verschillende activa binnengelopen die als te laag worden ingeschat. (LH)

Gimv en Fortino (het investeringsfonds van ex-Telenet-topman Duco Sickinghe en ex-CFO Renaat Berckmoes) stuurden woensdagavond om 20 uur een persbericht de wereld in over een formeel reddingsvoorstel, dat om 22u.30 ook naar de andere leden van de raad van bestuur werd verzonden. Dat voorstel is het eerste dat formeel op tafel van de raad van bestuur komt. Die laat wellicht nog voor het komende weekend weten of hij het aanvaardt, afwijst, of meer tijd vraagt om het te bestuderen. Achilleshiel lijkt te zijn dat het voorstel slechts een beperkte inbreng van vers kapitaal (5 miljoen euro) inhoudt, terwijl het grootste deel van de in totaal 47,2 miljoen euro die zou worden geïnvesteerd, bestaat uit schuldfinanciering en financiële instrumenten als winstbewijzen. Bovendien krijgen de nieuwe schulden, los van de zware dilutie voor de bestaande aandeelhouders, prioriteit in het reddingsplan. Een eerder voorstel van Gimv en Fortino kreeg te weinig steun van de andere aandeelhouders. Ditmaal zouden vooral de Belgische aandeelhouders (DG Infra +, PMV, FPIM) en schuldeisers mee op de kar springen. Onduidelijk is de houding van het Franse investeringsfonds Demeter en de oorspronkelijke (Amerikaanse en Duitse) aandeelhouders van het beursvehikel ECT, waarmee Electrawinds eerder fuseerde. Hoedanook is duidelijk dat Gimv de touwtjes in handen heeft bij de redding. Het bedrijf is met 7,3% momenteel niet de grootste aandeelhouder, maar is, behalve bestuurder en betrokkene bij het reddingsplan, wel één van de grootste schuldeisers. Indien het die tegen de huidige beurskoers omzet in aandelen, is het in één klap de grootste aandeelhouder. Dat brengt de bestaande aandeelhouders in een catch 22: het voorstel van Gimv/Fortino kan maar slagen mits de huidige aandeelhouders ermee instemmen. Indien ze zelf met een alternatief voorstel op de proppen willen komen, heeft dat plan maar kans van slagen indien de Gimv (en anderen) bereid zijn hun schulden om te zetten in kapitaal. Dat het voorstel de bestaande aandeelhouders tot exclusiviteit verplicht, wat wil zeggen dat ze niet meer met andere partijen mogen spreken, wijst erop dat Gimv/Fortino op zijn minst nog rekening houden met die mogelijkheid, en ze alvast willen uitsluiten. Zelfs indien de bestaande aandeelhouders met een alternatief op de proppen komen, is het zonneklaar dat er nog activa verkocht moeten worden, en meer dan waarschijnlijk ook onderdelen die dit voorjaar nog tot de kernactiviteiten werden gerekend: wind en geïntegreerde biomassa in België, Frankrijk, Servië, Roemenië en Kenia. Met het nieuwe geld kan het bedrijf een gedwongen verkoop van die activa vermijden. Er zijn al een aantal biedingen op verschillende activa binnengelopen die als te laag worden ingeschat. (LH)