Gewezen topman Omega Diamonds overleden

  • Bijgewerkt om

Zaterdagavond overleed de Antwerpse diamantair Ehud Arye Laniado (65) tijdens een operatie in Parijs. Dat meldt het dagblad Le Point. De man is de gewezen zaakvoerder van Omega Diamonds. Dat bedrijf stond ooit in het middelpunt van een gerechtelijke storm over fiscale fraude.

SYNTHETISCHE DIAMANT Niet te onderscheiden van natuurlijke diamant, en stukken goedkoper. © Get

De Antwerpse diamanthandel Omega Diamonds verborg op de verkoop van steentjes uit Angola en Congo miljoenen winst voor de fiscus. Een medewerker van het bedrijf bracht het gerecht op de hoogte. De hoofdverdachten waren de toplui Sylvain Goldberg en Laniado. In 2013 sloten het gerecht en de fiscus een minnelijke schikking voor een recordbedrag van 160 miljoen euro. Dat gaf aanleiding tot interne strubbelingen in de rechtbank.

Twee jaar geleden raakte bekend dat de douane een vordering vestigde van 4,6 miljard euro op het bedrijf voor de illegale invoer van diamanten. Die claim werd in eerste aanleg en in beroep afgewezen, maar Cassatie verbrak die beslissing. De zaak komt binnenkort voor in Gent.

Laniado bleef actief in de sector. Hij werd voorzitter van de diamanthandel Cora International. Zijn bedrijf verkocht via Sotheby's de duurste stenen ooit van het huis, meer bepaald de Blue Moon of Josephine (48 miljoen dollar) en de Unique Pink (31,5 miljoen dollar).

Lees meer over:

Meer