Europese banken hebben donderdag opnieuw minder goedkope leningen bij de Europese Centrale Bank (ECB) gevraagd dan werd verwacht. De ECB verstrekte voor 129,8 miljard euro aan leningen, die zijn bedoeld om de kredietverlening in de eurozone te stimuleren.

De ECB kondigde eerder aan in twee rondes, in september en december, voor maximaal 400 miljard euro aan leningen te willen verstrekken. Samen met de 82,6 miljard euro die in september werd verstrekt, bleef de teller echter steken op 212,4 miljard euro.

Analisten voorspelden voor de nieuwe ronde in doorsnee een vraag ter waarde van 148 miljard euro. In 2015 en 2016 volgen nieuwe rondes.

De bedoeling is dat banken de zeer goedkope leningen aangrijpen om zelf meer leningen te gaan verstrekken aan bedrijven en huishoudens. De kredieten zijn een onderdeel van de maatregelen waarmee de ECB de zeer lage inflatie in de eurozone wil bestrijden.

In dat kader worden door de centrale bank ook al diverse soorten leningen bij banken opgekocht.

ECB-president Mario Draghi gaf vorige week aan dat begin volgend jaar wordt bepaald of er meer maatregelen nodig zijn. Daarbij zou kunnen worden besloten om ook staatsleningen op te gaan kopen.

Volgens econoom Nick Kounis van ABN AMRO is die controversiële stap noodzakelijk om de maatregelen de omvang te geven van ongeveer 1000 miljard euro die de ECB nastreeft. De kredietronde was wat hem betreft in dat kader eerder "een proppenschieter dan een bazooka". (Belga/NS)

Europese banken hebben donderdag opnieuw minder goedkope leningen bij de Europese Centrale Bank (ECB) gevraagd dan werd verwacht. De ECB verstrekte voor 129,8 miljard euro aan leningen, die zijn bedoeld om de kredietverlening in de eurozone te stimuleren.De ECB kondigde eerder aan in twee rondes, in september en december, voor maximaal 400 miljard euro aan leningen te willen verstrekken. Samen met de 82,6 miljard euro die in september werd verstrekt, bleef de teller echter steken op 212,4 miljard euro. Analisten voorspelden voor de nieuwe ronde in doorsnee een vraag ter waarde van 148 miljard euro. In 2015 en 2016 volgen nieuwe rondes. De bedoeling is dat banken de zeer goedkope leningen aangrijpen om zelf meer leningen te gaan verstrekken aan bedrijven en huishoudens. De kredieten zijn een onderdeel van de maatregelen waarmee de ECB de zeer lage inflatie in de eurozone wil bestrijden. In dat kader worden door de centrale bank ook al diverse soorten leningen bij banken opgekocht. ECB-president Mario Draghi gaf vorige week aan dat begin volgend jaar wordt bepaald of er meer maatregelen nodig zijn. Daarbij zou kunnen worden besloten om ook staatsleningen op te gaan kopen. Volgens econoom Nick Kounis van ABN AMRO is die controversiële stap noodzakelijk om de maatregelen de omvang te geven van ongeveer 1000 miljard euro die de ECB nastreeft. De kredietronde was wat hem betreft in dat kader eerder "een proppenschieter dan een bazooka". (Belga/NS)