Geen recordaantal faillissementen meer in eerste kwartaal

© Thinkstock

Het aantal faillisementen in ons land nam in het eerste kwartaal niet meer toe, maar dat aantal blijft wel hoog. ‘Geen sprake van een trendbreuk’, meldt het handelsinformatiekantoor Graydon.

Tijdens de eerste drie maanden van 2014 gingen in België 3.122 bedrijven over de kop. Dat zijn er iets minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen een recordaantal faillissementen werd opgetekend van 3.161.

Graydon ziet geen trendbreuk, maar spreekt van ‘een stabilisatie van het aantal faillissementen op een nog steeds hoog niveau’.

Het faillissementsniveau blijft hoog in alle regio’s. Voor Vlaanderen is er met 1.568 faillissementsuitspraken een lichte toename (+0,13%). In Wallonië is de toename tot 985 vonnissen (+4,68%) iets groter, terwijl het Brusselse gewest met 544 bankroete bedrijven een opmerkelijke daling van -14,87% registreert.

Verschillen tussen de provincies

Hoewel het totaal aantal faillissementen min of meer gelijk bleef, lopen de verschillen per provincie ver uiteen. In Vlaanderen gingen er in de provincies Oost-Vlaanderen (-17,6%) en West-Vlaanderen (-2%) minder bedrijven over de kop, terwijl in Antwerpen (+4,48%), Limburg (+4,44%) en Vlaams-Brabant (+22,37%) meer bedrijven zich genoodzaakt zagen om de boeken neer te leggen. In Wallonië telden de provincies Luik (+5,67%), Namen (+29,52%) en Henegouwen (+5,15%) meer en Luxemburg (-12,86%) en Waals-Brabant (-8,82%) minder faillissementen .

Rake klappen in de bouw

De bouwsector bleek in het afgelopen kwartaal het zwaarst getroffen door de faillissementenregen, met een record van 562 faillissementen. Traditioneel vallen de raakste klappen in de horecasector, maar dat is niet het geval in het eerste kwartaal van dit jaar. Bovendien noteert de bouwsector met 562 failliete bedrijven in de eerste drie maanden van het jaar een kwartaalrecord. In de horeca legden 530 het bijltje er bij neer, tegenover 584 vorig jaar.

Banenverlies

Het banenverlies als gevolg van een faillissement nam in het eerste kwartaal toe tot 7.365. “Deze stijging is enkel toe te schrijven aan evoluties binnen het Waals gewest, waar met 2.913 jobs nog nooit zo veel jobs op de helling hebben gestaan”, klinkt het.

In Vlaanderen gingen er op jaarbasis beduidend minder jobs verloren als gevolg van een faillissement: 3.125 tegenover 3.587 in het eerste kwartaal van 2013. Brussel noteert met 1.330 jobs ongeveer hetzelfde verlies als vorig jaar.

Het grootste faillissement van 2014 – tot nu toe – viel te betreuren in de provincie Namen, waar in februari het faillissement van Thermic Distribution Europe uit Couvin (159 banen) werd uitgesproken. Op de tweede plaats staat het Antwerpse telecombedrijf YourCall Store Concept (135 jobs), dat eind maart over de kop ging. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content