De sorteencentra hebben afgelopen nacht wel brieven gesorteerd, maar door de stakingsposten was er geen transport mogelijk.

Sociaal overleg

De pakjes worden volgens bpost her en der in Vlaanderen wel rondgebracht, maar de meeste niet. De directie van bpost zegt te blijven inzetten op het sociaal overleg en hoopt op een deblokkering in de loop van de dag.

De spontane staking begon in de nacht van woensdag op donderdag. Vooral de christelijke bond voert actie, de socialistische ACOD Post roept niet op tot staking maar dekt wel de militanten die willen meedoen.

Volgens André Blaise van de Franstalige christelijke bond CSC Transcom staan er militanten van de drie vakbonden aan de stakingsposten. Hij wacht op een uitnodiging van het bedrijf voor overleg. "Op dit moment is er nog geen vergadering gepland", aldus de vakbond.

'Wendbare organisatie'

De werknemers in de sorteercentra protesteren tegen een plan van bpost dat volgende week donderdag zou worden goedgekeurd tijdens een paritaire commissie. Het plan zou onder meer het zaterdagwerk in de gewone werkweek inlassen, dus zonder extra toeslag op het loon. De directie wil zo de flexibiliteit en de competitiviteit in de concurrentiële pakjesmarkt opdrijven.

Bpost zou in de sorteercentra ook een 'wendbare organisatie' willen instellen, met erg verregaande flexibiliteit. Het komt er op neer dat vanaf 2016 vijftien procent van het personeel in de sorteercentra -op vrijwillige basis- wendbare uurroosters zou krijgen. Daarbij zouden ze tot op een uur voor de start van hun ploeg te horen kunnen krijgen dat ze in een andere ploeg moeten starten, of helemaal niet moeten komen werken die dag, of maar enkele uren. Bpost wil zo piekmomenten opvangen.

Afgelopen nacht hebben onder meer de werknemers in Gent en Antwerpen het werk neergelegd. Volgens ACOD-vakbondsman Jean-Pierre Nyns was slechts 60 procent van het personeel aan de slag gegaan in Gent. In Antwerpen was zowat tien procent van de werknemers van de nachtploeg aan het werk gegaan, (Belga/NS)

De sorteencentra hebben afgelopen nacht wel brieven gesorteerd, maar door de stakingsposten was er geen transport mogelijk.De pakjes worden volgens bpost her en der in Vlaanderen wel rondgebracht, maar de meeste niet. De directie van bpost zegt te blijven inzetten op het sociaal overleg en hoopt op een deblokkering in de loop van de dag. De spontane staking begon in de nacht van woensdag op donderdag. Vooral de christelijke bond voert actie, de socialistische ACOD Post roept niet op tot staking maar dekt wel de militanten die willen meedoen. Volgens André Blaise van de Franstalige christelijke bond CSC Transcom staan er militanten van de drie vakbonden aan de stakingsposten. Hij wacht op een uitnodiging van het bedrijf voor overleg. "Op dit moment is er nog geen vergadering gepland", aldus de vakbond.De werknemers in de sorteercentra protesteren tegen een plan van bpost dat volgende week donderdag zou worden goedgekeurd tijdens een paritaire commissie. Het plan zou onder meer het zaterdagwerk in de gewone werkweek inlassen, dus zonder extra toeslag op het loon. De directie wil zo de flexibiliteit en de competitiviteit in de concurrentiële pakjesmarkt opdrijven. Bpost zou in de sorteercentra ook een 'wendbare organisatie' willen instellen, met erg verregaande flexibiliteit. Het komt er op neer dat vanaf 2016 vijftien procent van het personeel in de sorteercentra -op vrijwillige basis- wendbare uurroosters zou krijgen. Daarbij zouden ze tot op een uur voor de start van hun ploeg te horen kunnen krijgen dat ze in een andere ploeg moeten starten, of helemaal niet moeten komen werken die dag, of maar enkele uren. Bpost wil zo piekmomenten opvangen.Afgelopen nacht hebben onder meer de werknemers in Gent en Antwerpen het werk neergelegd. Volgens ACOD-vakbondsman Jean-Pierre Nyns was slechts 60 procent van het personeel aan de slag gegaan in Gent. In Antwerpen was zowat tien procent van de werknemers van de nachtploeg aan het werk gegaan, (Belga/NS)