‘Geen matrassen meer naar het containerpark’

© Getty Images/iStockphoto

De Vlaamse regering heeft een plan uitgewerkt om afgedankte matrassen te recycleren en niet langer op te stoken.

Vlaanderen zal verkopers en fabrikanten van matrassen binnen enkele jaren verplichten om afgedankte exemplaren in te zamelen en te recycleren, bijvoorbeeld tot judomatten. Een matras naar het containerpark brengen, waarna die in de verbrandingsoven belandt, kan dan in principe niet meer. Dat heeft Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) beslist, melden De Standaard en Het Nieuwsblad maandag.

Elk jaar worden in ons land 400.000 matrassen afgedankt. Dat zijn er omgerekend ongeveer 1.000 per dag. Minister Schauvliege (CD&V) vraagt de industrie een ‘aanvaardingsplicht’ uit te werken, zodat matrassen niet meer zomaar worden opgestookt. Doel: sorteren en recycleren.

Zo ziet de minister mogelijkheden om het textiel van de afgedankte matrassen opnieuw te gebruiken, de matrasveren te recycleren voor de metaal-industrie, en van schuim- of latex­matrassen zouden dan bijvoorbeeld judomatten kunnen worden gemaakt. De regel zou op 1 januari 2018 van toepassing moeten zijn.

De sector van matrasfabrikanten en -distributeurs toont begrip voor de vraag van Schauvliege, maar recycleren van matrassen is niet vanzelfsprekend, blijkt uit een reactie van Fa Quix van Fedustria, de federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie.

‘Het wordt een hele uitdaging om zo’n systeem op een goed doordachte manier op poten te zetten’, zegt Quix aan de Standaard. Volgens Quix is de sector op dit moment nog ‘ koortsachtig op zoek’ naar een manieren om oude matrassen te ontmantelen en te recycleren.

Als matrassen moeten worden gerecycleerd, betaalt de consument er mogelijk ook iets meer voor. Dat is nu al het geval met de Recupel-bijdrage, die wordt verrekend om oude elektro in te zamelen en te recycleren. (DS/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content