België heeft uiteindelijk 31,2 miljoen aandelen BNP Paribas verkocht tegen 65,10 euro per aandeel. De verkoop van een kwart van de participatie van de overheid in de Franse grootbank heeft de Belgische staat 2,03 miljard euro opgeleverd.

Door de transactie zakt het belang van ons land in het kapitaal van BNP Paribas van 10,3 procent naar 7,8 procent.

Volgens het persagentschap Bloomberg werden de 31,2 miljoen aandelen verhandeld tegen 65,10 euro per stuk. Dat is 1,5 procent minder dan de slotkoers van woensdagavond: 66,15 euro.

Redding Fortis

De opgebouwde participatie in BNP Paribas is een gevolg van de redding van Fortis tijdens de bankencrisis van 2008. De Belgische overheid heeft Fortis toen gekocht voor 9,4 miljard euro en vervolgens 75 procent daarvan verkocht aan BNP Paribas voor 121 miljoen aandelen. De kostprijs per aandeel bedroeg omgerekend 58 euro.

"Deze transactie geeft ons het beste van twee werelden", luidt de reactie van de minister. "Enerzijds slagen we erin om een belangrijke meerwaarde op deze verkoop te realiseren. Op die manier leveren we een belangrijke bijdrage aan de schuldafbouw en beperken we ons risico ten opzichte van de financiële sector. Anderzijds wil ik benadrukken dat slechts een deel van de participatie werd ten gelde gemaakt omdat we belang blijven hechten aan ons lange termijn strategisch aandeelhouderschap in BNP Paribas, niet het minst omwille van het economisch belang van deze bank in ons land".

Volgens de minister zal, door de specifieke opzet van de transactie, het dividend dat de overheid in 2017 ontvangt volledig behouden kunnen blijven.Van Overtveldt wijst erop dat de transactie kadert in de uitvoering van het regeerakkoord 'dat streeft naar een optimale valorisatie van de participaties in de financiële sector zonder echter de bredere financieel-economische en maatschappelijke context uit het oog te verliezen'.

Premier Michel ziet in de gedeeltelijke verkoop van het aandeel 'een signaal aan de Europese Commissie inzake schuldvermindering'. "Dit is een goede beslissing voor de schuldvermindering en voor de capaciteit om het investeringspact te realiseren", aldus de premier in een reactie donderdagmorgen.

De operatie brengt een vermindering van de staatsschuld met 0,4 tot 0,5 procent mee. "Dat is geen gigantische impact", maar dus wel een belangrijk signaal, oordeelt de premier.

België heeft uiteindelijk 31,2 miljoen aandelen BNP Paribas verkocht tegen 65,10 euro per aandeel. De verkoop van een kwart van de participatie van de overheid in de Franse grootbank heeft de Belgische staat 2,03 miljard euro opgeleverd.Door de transactie zakt het belang van ons land in het kapitaal van BNP Paribas van 10,3 procent naar 7,8 procent. Volgens het persagentschap Bloomberg werden de 31,2 miljoen aandelen verhandeld tegen 65,10 euro per stuk. Dat is 1,5 procent minder dan de slotkoers van woensdagavond: 66,15 euro.De opgebouwde participatie in BNP Paribas is een gevolg van de redding van Fortis tijdens de bankencrisis van 2008. De Belgische overheid heeft Fortis toen gekocht voor 9,4 miljard euro en vervolgens 75 procent daarvan verkocht aan BNP Paribas voor 121 miljoen aandelen. De kostprijs per aandeel bedroeg omgerekend 58 euro. "Deze transactie geeft ons het beste van twee werelden", luidt de reactie van de minister. "Enerzijds slagen we erin om een belangrijke meerwaarde op deze verkoop te realiseren. Op die manier leveren we een belangrijke bijdrage aan de schuldafbouw en beperken we ons risico ten opzichte van de financiële sector. Anderzijds wil ik benadrukken dat slechts een deel van de participatie werd ten gelde gemaakt omdat we belang blijven hechten aan ons lange termijn strategisch aandeelhouderschap in BNP Paribas, niet het minst omwille van het economisch belang van deze bank in ons land". Volgens de minister zal, door de specifieke opzet van de transactie, het dividend dat de overheid in 2017 ontvangt volledig behouden kunnen blijven.Van Overtveldt wijst erop dat de transactie kadert in de uitvoering van het regeerakkoord 'dat streeft naar een optimale valorisatie van de participaties in de financiële sector zonder echter de bredere financieel-economische en maatschappelijke context uit het oog te verliezen'.Premier Michel ziet in de gedeeltelijke verkoop van het aandeel 'een signaal aan de Europese Commissie inzake schuldvermindering'. "Dit is een goede beslissing voor de schuldvermindering en voor de capaciteit om het investeringspact te realiseren", aldus de premier in een reactie donderdagmorgen. De operatie brengt een vermindering van de staatsschuld met 0,4 tot 0,5 procent mee. "Dat is geen gigantische impact", maar dus wel een belangrijk signaal, oordeelt de premier.