De gazellen zijn een begrip geworden. Ieder jaar bekroont Trends de snelst groeiende bedrijven in de vijf Vlaamse provincies tot Gazelle. Onderzoeker Hendrik Delagrange van de Stichting Innovatie & Arbeid keek vooral naar de manier waarop gazellen zich aan hun groei aanpassen.

Opmerkelijk genoeg verschilt een Trends Gazelle niet zo heel veel van de gemiddelde onderneming. Gemiddeld zijn ze 25 jaar oud, en ze komen voor in alle groottes: bij kleine, middelgrote en grote ondernemingen. Gazellen, zo blijkt uit onderzoek, hebben een meer dan gewone impact op de economie. Ze zijn verantwoordelijk voor een flink deel van de tewerkstellingsgroei, maar vooral hun rol als innovator levert hen politieke aandacht op. Toch zijn ze ook moeilijk te vatten als doelgroep voor beleid, onder andere omdat gazellen geen sectorfederaties hebben. Ze komen in alle sectoren voor, al zijn er meestal wel een paar sectoren waar ze meer dan gemiddeld voorkomen.

Het opvallendste kernmerk van de gazellen is hun innoverende kracht. Denk daarbij niet in de eerste plaats aan onderzoek en ontwikkeling. Wel aan vernieuwende toepassingen van bestaande materialen of concepten, of in hun organisatie. Kortom, ze innoveren vooral in hun ondernemerschap. Hun sterke punt is hun organisatiekracht, waardoor ze kunnen reageren op noden in de markt, op maatschappelijke veranderingen of op vragen van klanten. Minstens gedeeltelijk realiseren ze hun groei in het buitenland, en overnames en fusies zijn er een essentieel onderdeel van.

Belangrijk is de figuur van de ondernemer zelf. Die moet de ambitie hebben om te groeien, eerder dan de controle over de volledige organisatie te willen behouden. Allemaal hechten ze groot belang aan een goed personeelsbeleid, en doen ze daarvoor vaak een beroep op een competentiemanagementsysteem.

Amper 0,58 procent van de Gazellen is beursgenoteerd, maar ten opzichte van het gemiddelde van alle ondernemingen (0,03 procent) is dat nog altijd veel. Omgekeerd, rekening houdend met de 212 Belgische beursgenoteerde bedrijven, zijn bijna vier op de tien beursgenoteerde bedrijven minstens één keer Gazelle geweest tussen 2003 en 2009.

LUH

De gazellen zijn een begrip geworden. Ieder jaar bekroont Trends de snelst groeiende bedrijven in de vijf Vlaamse provincies tot Gazelle. Onderzoeker Hendrik Delagrange van de Stichting Innovatie & Arbeid keek vooral naar de manier waarop gazellen zich aan hun groei aanpassen. Opmerkelijk genoeg verschilt een Trends Gazelle niet zo heel veel van de gemiddelde onderneming. Gemiddeld zijn ze 25 jaar oud, en ze komen voor in alle groottes: bij kleine, middelgrote en grote ondernemingen. Gazellen, zo blijkt uit onderzoek, hebben een meer dan gewone impact op de economie. Ze zijn verantwoordelijk voor een flink deel van de tewerkstellingsgroei, maar vooral hun rol als innovator levert hen politieke aandacht op. Toch zijn ze ook moeilijk te vatten als doelgroep voor beleid, onder andere omdat gazellen geen sectorfederaties hebben. Ze komen in alle sectoren voor, al zijn er meestal wel een paar sectoren waar ze meer dan gemiddeld voorkomen. Het opvallendste kernmerk van de gazellen is hun innoverende kracht. Denk daarbij niet in de eerste plaats aan onderzoek en ontwikkeling. Wel aan vernieuwende toepassingen van bestaande materialen of concepten, of in hun organisatie. Kortom, ze innoveren vooral in hun ondernemerschap. Hun sterke punt is hun organisatiekracht, waardoor ze kunnen reageren op noden in de markt, op maatschappelijke veranderingen of op vragen van klanten. Minstens gedeeltelijk realiseren ze hun groei in het buitenland, en overnames en fusies zijn er een essentieel onderdeel van. Belangrijk is de figuur van de ondernemer zelf. Die moet de ambitie hebben om te groeien, eerder dan de controle over de volledige organisatie te willen behouden. Allemaal hechten ze groot belang aan een goed personeelsbeleid, en doen ze daarvoor vaak een beroep op een competentiemanagementsysteem. Amper 0,58 procent van de Gazellen is beursgenoteerd, maar ten opzichte van het gemiddelde van alle ondernemingen (0,03 procent) is dat nog altijd veel. Omgekeerd, rekening houdend met de 212 Belgische beursgenoteerde bedrijven, zijn bijna vier op de tien beursgenoteerde bedrijven minstens één keer Gazelle geweest tussen 2003 en 2009. LUH