De gasprijs op de termijnmarkt piekte om dinsdagavond om 17.04 uur tot 202 euro per megawattuur. Ter vergelijking: voor de Russische inval in Oekraïne schommelde de Europese gasprijs op de termijnmarkten rond de 80 euro per megawattuur.

De gasprijs stijgt al sinds maandag, toen bekend raakte dat er vanaf morgen/woensdag minder gas geleverd zal worden via de pijpleiding Nord Stream 1. Gazprom zal nog 33 miljoen kubieke meter gas per dag leveren via de belangrijkste gaspijpleiding naar Duitsland, of slechts 20 procent van de capaciteit.

Door de hoge gasprijs stijgen de Europese energieprijzen tot een nieuw record. De prijs om volgend jaar stroom te leveren in Duitsland steeg meer dan 10 procent tot 376 euro, in Frankrijk steeg de stroomprijs met 5,5 procent tot 499,5 euro.

Door de stijgende gasprijzen gaan landen zoals Duitsland zich weer meer beroepen op goedkopere maar meer vervuilende energiebronnen, om de energievoorziening met het oog op de winter veilig te stellen. Daardoor stijgt ook de prijs van steenkool. De zogenaamde futurecontracten, voor de levering van steenkool aan Noordwest-Europa volgend jaar, stegen met 10 procent, tot 303,95 dollar per ton.

De gasprijs op de termijnmarkt piekte om dinsdagavond om 17.04 uur tot 202 euro per megawattuur. Ter vergelijking: voor de Russische inval in Oekraïne schommelde de Europese gasprijs op de termijnmarkten rond de 80 euro per megawattuur. De gasprijs stijgt al sinds maandag, toen bekend raakte dat er vanaf morgen/woensdag minder gas geleverd zal worden via de pijpleiding Nord Stream 1. Gazprom zal nog 33 miljoen kubieke meter gas per dag leveren via de belangrijkste gaspijpleiding naar Duitsland, of slechts 20 procent van de capaciteit. Door de hoge gasprijs stijgen de Europese energieprijzen tot een nieuw record. De prijs om volgend jaar stroom te leveren in Duitsland steeg meer dan 10 procent tot 376 euro, in Frankrijk steeg de stroomprijs met 5,5 procent tot 499,5 euro. Door de stijgende gasprijzen gaan landen zoals Duitsland zich weer meer beroepen op goedkopere maar meer vervuilende energiebronnen, om de energievoorziening met het oog op de winter veilig te stellen. Daardoor stijgt ook de prijs van steenkool. De zogenaamde futurecontracten, voor de levering van steenkool aan Noordwest-Europa volgend jaar, stegen met 10 procent, tot 303,95 dollar per ton.