Het ontbinden van het contract van de NMBS met het Italiaanse AnsaldoBreda is een nieuwe klap voor de constructeur van de hogesnelheidstrein Fyra. Het bedrijf, 'het zieke kind' genoemd, werd de laatste tijd al geplaagd door financiële en juridische perikelen.

AnsaldoBreda behoort tot de Italiaanse groep Finmeccanica en ontstond in 2001 door een fusie van Ansaldo Trasporti en Breda Costruzioni Ferroviarie. Het bedrijf geeft werk aan 2.400 man in het Toscaanse Pistoia, in Napels, Reggio di Calabria en Palermo, maar ook in Spanje en de VS. De Italiaanse staat is met 30 procent de belangrijkste aandeelhouder van Finmeccanica, maar de groep zit in slechte papieren. Vorig jaar was er een verlies van 828 miljoen euro, bovenop de 2,3 miljard euro in 2011.

'Het zieke kind'

De voorzitter, Giuseppe Orsi, zit sinds februari opgesloten op beschuldiging van internationale corruptie bij een helikoptercontract met India in 2010. In die tijd leidde hij filiaal AgustaWestland, ook bekend van de Agusta-helikopters van het Belgische leger. Finmeccanica zou nu dochterbedrijven willen verkopen, wellicht ook AnsaldoBreda. Vraag is of een overnemer zin heeft om een bedrijf te kopen dat door de krant Il Sole 24 Ore 'het zieke kind' van de familie wordt genoemd.

Honderdtal bedrijfjes hangen af van AnsaldoBreda

Het Fyra-fiasco zou dus een sneeuwbal van ontslagen en faillissementen kunnen in gang zetten bij de vele onderaannemers in Toscane. Volgens een vakbondsman in de krant Il Sole 24 Ore hangen een honderdtal bedrijfjes in Toscane af van contracten die hen worden toebedeeld door AnsaldoBreda. Vijf van die bedrijven hebben de boeken al dichtgedaan. (Belga/SD)


Het ontbinden van het contract van de NMBS met het Italiaanse AnsaldoBreda is een nieuwe klap voor de constructeur van de hogesnelheidstrein Fyra. Het bedrijf, 'het zieke kind' genoemd, werd de laatste tijd al geplaagd door financiële en juridische perikelen. AnsaldoBreda behoort tot de Italiaanse groep Finmeccanica en ontstond in 2001 door een fusie van Ansaldo Trasporti en Breda Costruzioni Ferroviarie. Het bedrijf geeft werk aan 2.400 man in het Toscaanse Pistoia, in Napels, Reggio di Calabria en Palermo, maar ook in Spanje en de VS. De Italiaanse staat is met 30 procent de belangrijkste aandeelhouder van Finmeccanica, maar de groep zit in slechte papieren. Vorig jaar was er een verlies van 828 miljoen euro, bovenop de 2,3 miljard euro in 2011. 'Het zieke kind'De voorzitter, Giuseppe Orsi, zit sinds februari opgesloten op beschuldiging van internationale corruptie bij een helikoptercontract met India in 2010. In die tijd leidde hij filiaal AgustaWestland, ook bekend van de Agusta-helikopters van het Belgische leger. Finmeccanica zou nu dochterbedrijven willen verkopen, wellicht ook AnsaldoBreda. Vraag is of een overnemer zin heeft om een bedrijf te kopen dat door de krant Il Sole 24 Ore 'het zieke kind' van de familie wordt genoemd. Honderdtal bedrijfjes hangen af van AnsaldoBredaHet Fyra-fiasco zou dus een sneeuwbal van ontslagen en faillissementen kunnen in gang zetten bij de vele onderaannemers in Toscane. Volgens een vakbondsman in de krant Il Sole 24 Ore hangen een honderdtal bedrijfjes in Toscane af van contracten die hen worden toebedeeld door AnsaldoBreda. Vijf van die bedrijven hebben de boeken al dichtgedaan. (Belga/SD)