Het Amerikaanse ministerie van Justitie kant zich tegen de fusie van American Airlines en US Airways. De twee maatschappijen willen samen de grootste luchtvaartgroep ter wereld vormen.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie leidt de fusie tot hogere tarieven en een slechtere dienstverlening. De klant zou er dus niet beter van worden volgens het ministerie, dat in zeven lokale jurisdicties een rechtszaak aangespannen heeft. Via de rechtszaak wordt geprobeerd 'de concurrentie in de luchtvaartsector te garanderen' die van wezenlijk belang is voor de miljoenen consumenten die geregeld gebruikmaken van een vliegtuig.

De juridische strijd tegen de grootste luchtvaartgroep ter wereld krijgt de steun van zeven Amerikaanse deelstaten, waaronder Washington DC, Texas en Arizona, waar respectievelijk de hoofdzetels van AA en US Airways zijn gevestigd.

Op dit moment zijn American Airlines en US Airways concurrenten van elkaar op meer dan 1.000 vliegroutes. Door te fuseren zou meer dan 80 procent van de Amerikaanse transportmarkt in handen komen van slechts vier bedrijven.

De kritiek van het ministerie van Justitie is opmerkelijk, want de afgelopen vijf jaar keurde het nog een aantal fusies goed van verlieslatende luchtvaartmaatschappijen. Dat was het geval met Delta Air Lines Inc. dat Northwest Airlines overnam en de fusie tussen UAL Corp.met Continental Airlines Inc.

Overigens hebben de Europese autoriteiten op 5 augustus al het licht op groen gezet, nadat American Airlines en US Airways hadden verzekerd één landingsrecht tussen Philadelphia en Londen Heathrow af te staan. (AFP/Bloomberg/BO)

Het Amerikaanse ministerie van Justitie kant zich tegen de fusie van American Airlines en US Airways. De twee maatschappijen willen samen de grootste luchtvaartgroep ter wereld vormen.Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie leidt de fusie tot hogere tarieven en een slechtere dienstverlening. De klant zou er dus niet beter van worden volgens het ministerie, dat in zeven lokale jurisdicties een rechtszaak aangespannen heeft. Via de rechtszaak wordt geprobeerd 'de concurrentie in de luchtvaartsector te garanderen' die van wezenlijk belang is voor de miljoenen consumenten die geregeld gebruikmaken van een vliegtuig.De juridische strijd tegen de grootste luchtvaartgroep ter wereld krijgt de steun van zeven Amerikaanse deelstaten, waaronder Washington DC, Texas en Arizona, waar respectievelijk de hoofdzetels van AA en US Airways zijn gevestigd. Op dit moment zijn American Airlines en US Airways concurrenten van elkaar op meer dan 1.000 vliegroutes. Door te fuseren zou meer dan 80 procent van de Amerikaanse transportmarkt in handen komen van slechts vier bedrijven.De kritiek van het ministerie van Justitie is opmerkelijk, want de afgelopen vijf jaar keurde het nog een aantal fusies goed van verlieslatende luchtvaartmaatschappijen. Dat was het geval met Delta Air Lines Inc. dat Northwest Airlines overnam en de fusie tussen UAL Corp.met Continental Airlines Inc. Overigens hebben de Europese autoriteiten op 5 augustus al het licht op groen gezet, nadat American Airlines en US Airways hadden verzekerd één landingsrecht tussen Philadelphia en Londen Heathrow af te staan. (AFP/Bloomberg/BO)