Fujirebio kocht Innogenetics in juli 2010 voor 87 miljoen euro van het Amerikaanse Abbott. In het buitenland krijgen maximum 9 van de 60 werknemers hun ontslag.

"Het doet pijn. Veel pijn. Maar de Japanners hebben de touwtjes in handen. En hoe pijn het ook doet, we moeten ons aanpassen aan hun strategie", zegt Christiaan De Wilde, de CEO van Innogenetics, aan De Tijd.

Fujirebio is enkel nog geïnteresseerd in de ontwikkeling en verkoop van diagnostica voor infectieziektes. Innogenetics heeft onder andere testen om HIV en hepatitis op te sporen. Andere activiteiten, zoals Alzheimer-onderzoek, de productie van eiwitten voor geneesmiddelen van derden en de ontwikkeling van biomarkers behoren niet meer tot de kernactiviteiten. Fujirebio wil verder ook de marketing, verkoop en administratie stroomlijnen.

De vakbonden reageren ontgoocheld. "Dit is een zware klap voor het bedrijf, we hadden nooit verwacht dat de overname zo'n impact zou hebben op de tewerkstelling", zegt vakbondssecretaris Kristof Vergauwen (BBTK) aan het persagentschap Belga. "Het zijn ook vooral de werknemers die de dupe zijn, het is ons niet duidelijk of er ook op andere posten bespaard wordt."

Maandag zit de syndicale delegatie samen. In de komende weken start een informatie- en consultatieronde.

Be.L.

Fujirebio kocht Innogenetics in juli 2010 voor 87 miljoen euro van het Amerikaanse Abbott. In het buitenland krijgen maximum 9 van de 60 werknemers hun ontslag. "Het doet pijn. Veel pijn. Maar de Japanners hebben de touwtjes in handen. En hoe pijn het ook doet, we moeten ons aanpassen aan hun strategie", zegt Christiaan De Wilde, de CEO van Innogenetics, aan De Tijd. Fujirebio is enkel nog geïnteresseerd in de ontwikkeling en verkoop van diagnostica voor infectieziektes. Innogenetics heeft onder andere testen om HIV en hepatitis op te sporen. Andere activiteiten, zoals Alzheimer-onderzoek, de productie van eiwitten voor geneesmiddelen van derden en de ontwikkeling van biomarkers behoren niet meer tot de kernactiviteiten. Fujirebio wil verder ook de marketing, verkoop en administratie stroomlijnen. De vakbonden reageren ontgoocheld. "Dit is een zware klap voor het bedrijf, we hadden nooit verwacht dat de overname zo'n impact zou hebben op de tewerkstelling", zegt vakbondssecretaris Kristof Vergauwen (BBTK) aan het persagentschap Belga. "Het zijn ook vooral de werknemers die de dupe zijn, het is ons niet duidelijk of er ook op andere posten bespaard wordt." Maandag zit de syndicale delegatie samen. In de komende weken start een informatie- en consultatieronde. Be.L.